Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

In Woerden voorlopig geen gaswinning

Geplaatst op 22 apr 2015 , bijgewerkt 22 apr 2015, 13:52

Voorlopig wordt in Woerden niet geboord naar gas of olie. Olie- en gasbedrijf Vermilion, dat het veld wil exploiteren, moet eerst het winningsplan uit 2009 actualiseren. Minister Kamp neemt dan opnieuw een besluit over het plan, zo schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

De gemeenten Woerden en Oudewater hadden geprotesteerd tegen de plannen. Ze vinden dat lering moet worden getrokken uit de situatie in Groningen.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid maakte in februari bekend dat bij de gaswinning onzorgvuldig is omgegaan met de veiligheid van inwoners. Het besluit om de vergunning voor het veld in Woerden te verlenen is genomen voor deze conclusie van de onderzoeksraad. 

Woonwijk

Het gebied waar het in Woerden om gaat is het Papekopveld. Het is ongeveer 63 vierkante kilometer groot. De olie en het gas bevinden zich op een diepte van circa twee kilometer onder een deel van de Woerdense woonwijk Molenvliet en de polders Rietveld en Barwoutswaarder.

Volgens Kamp is de verwachte bodemdaling door de winning maximaal twee centimeter en de kans op een geïnduceerde aardbeving 'verwaarloosbaar klein'. Dat komt volgens de minister omdat het vooral om de winning van olie gaat. Hij stelt geen aanleiding te zien om ervan uit te gaan dat de kans op bevingen anders zal zijn bij een aangepast winningsplan.

De protesterende gemeenten vinden dat de veiligheid van de inwoners en de leefbaarheid voorop moeten staan. Kamp heeft toegezegd de provincie en de gemeenten Woerden, Bodegraven Reeuwijk en Oudewater om advies te zullen vragen bij de nieuwe besluitvorming.

Vereniging Eigen Huis heeft al diverse telefoontjes gehad van verontruste leden uit het gebied.

Lees meer:
Brief minister Kamp
Dossier Gasschade Groningen

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers