Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Minister Kamp verzet zich tegen omkeren bewijslast

Geplaatst op 23 apr 2015 , bijgewerkt 23 apr 2015, 11:38

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) verzette zich woensdag tegen het plan de bewijslast om te keren voor Groningers die schade hebben door aardbevingen.

Woensdagavond debatteerde de Tweede Kamer over een amendement van de PvdA en de Partij voor de Dieren over de omkering van de bewijslast. Kamp voelt hier niets voor, omdat de bewijslast pas geldt zodra een zaak voor de rechter verschijnt en dat is nog niet eerder gebeurd. Daarom vroeg hij de partijen de zaak aan te houden en de Raad van State om een spoedadvies te vragen.

Niet langer wachten

In het debat zei Jan Vos van de PvdA dat er al veel te lang wordt gesproken over het omkeren van de bewijslast. Zijn partij diende vijftien jaar geleden al een dergelijk voorstel in en dat is volgens Vos al zorgvuldig genoeg behandeld. Daarom vindt hij het onnodig en onverstandig dat Kamp het plan verder wil vertragen door te wachten op een antwoord van de Raad van State.

Amendement

Vorige week meldde Vos in televisieprogramma Pauw dat de PvdA vindt dat Groningers niet hoeven te bewijzen dat schade aan hun huis is veroorzaakt door aardbevingen. Als het aan de partij ligt, moet de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) aantonen dat de schade niet door bevingen is ontstaan. De partij diende hiervoor samen met de Partij voor de Dieren bij de Tweede Kamer een amendement in.

Dinsdag stemt de Tweede Kamer over het amendement van de PvdA en de Partij voor de Dieren.

Wat vindt Vereniging Eigen Huis?

Vereniging Eigen Huis pleitte vorig jaar al voor omkering van de bewijslast. Vorige week schreef de vereniging in een brief aan Kamp dat dat nu meer dan ooit nodig is, omdat het de positie van gedupeerden zal versterken. Steven Wayenberg, belangenbehartiger Groningen bij Vereniging Eigen Huis: 'Kamp is bang dat een omgekeerde bewijslast tot meer juridisering leidt. Dat hoeft niet als de NAM zijn houding naar gedupeerde huiseigenaren verandert. En geef de NAM vervolgens een termijn mee waarbinnen ze tegenbewijs moeten leveren, zodat ze niet oeverloos kunnen rekken. Het is te gek voor woorden dat wetgeving nodig is om af te dwingen dat Groningers vlot en coulant worden geholpen.'

Gerelateerde nieuwsberichten
In Woerden voorlopig geen gaswinning (23 april 2015)
NAM biedt Groningers excuses aan (21 april 2015)
Nog eens tienduizenden huizen onveilig (20 april 2015)
Meerderheid Kamer voor omkeren bewijslast (15 april 2015)

Meer informatie
Dossier Gasschade Groningen

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers