Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Camerabeelden inbrekers straks openbaar

Geplaatst op 24 apr 2015 , bijgewerkt 24 apr 2015, 09:40

Burgers en bedrijven mogen eventuele camerabeelden van een diefstal, vernieling of inbraak straks openbaar maken. Dit blijkt uit een wetsvoorstel van de minister van Justitie, Ard van der Steur.

De minister hoopt dat met de camerabeelden de pakkans toeneemt. Bedrijven en particulieren beschikken vaak wel over camera's en smartphones, maar mogen de beelden van de daders uit privacyoverwegingen niet naar buiten brengen. Het wetsvoorstel moet hier verandering in brengen.

Met dit wetsvoorstel komt de minister tegemoet aan de wens van een Kamermeerderheid en het bedrijfsleven. Daarnaast voorziet het in een brede, maatschappelijke behoefte, zo schrijft het ministerie. Uit eigen onderzoek zou blijken dat 71 % van de Nederlanders het gebruik van camerabeelden bij de opsporing steunt, ook als daarmee de privacy van de dader in het geding is.

Vereniging Eigen Huis steunt het voorstel. Vier jaar geleden begon de vereniging een soortgelijk initiatief met 'Inbrekers te kijk'. Slachtoffers van woninginbraken die beelden van de dader hadden, werden opgeroepen deze te plaatsen op de website van de vereniging. Het College Bescherming Persoonsgegevens dreigde Vereniging Eigen Huis destijds met forse straffen als zij het beeldmateriaal daadwerkelijk online zou zetten.

Meer informatie
Zet inbrekers te kijk

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers