Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

'Banken moeten rentemiddeling aanbieden'

Geplaatst op 25 apr 2015 , bijgewerkt 25 apr 2015, 17:16

Vereniging Eigen Huis roept banken op om rentemiddeling aan te bieden aan alle hypotheekklanten met een lopend rentecontract. Zo kunnen ook deze klanten profiteren van de lage rente, en hun maandlasten flink verlagen.

De gemiddelde hypotheekrente is de afgelopen vijf jaar gehalveerd, maar die lage rentestanden zijn voor veel huiseigenaren onbereikbaar. De meeste mensen hebben hun rente vast gezet, meestal voor tien of vijftien jaar. Tussentijds overstappen naar een nieuwe rentevaste periode (bij de eigen bank of bij een andere geldverstrekker) levert boeterente op. Vaak gaat het om duizenden of zelfs tienduizenden euro's. Dat weerhoudt huiseigenaren van een overstap naar lage rente.

Boete uitsmeren

Bij rentemiddeling wordt die boeterente niet in een keer in rekening gebracht. Het huidige rentepercentage wordt gemiddeld met de actuele, lage hypotheekrente. 'Zo wordt de boete als het ware uitgesmeerd over de nieuwe rentevaste periode. Je betaalt geen eenmalige boeterente, het levert lagere maandlasten op en dat maakt mensen financieel weerbaarder', zegt Cindy van de Velde, algemeen directeur van Vereniging Eigen Huis. 'Zo kun je in moeilijke tijden betalingsproblemen beperken of voorkomen.'

ING, Achmea, Obvion, SNS en dochterbedrijf Regiobank zijn momenteel de enige geldverstrekkers die rentemiddeling aanbieden, blijkt uit een rondgang van Vereniging Eigen Huis langs tientallen banken en verzekeraars. Als geldverstrekkers dit op grote schaal gaan aanbieden, kunnen zij laten zien dat zij het klantbelang werkelijk centraal stellen, zegt Van de Velde. 'Bovendien zijn de winstmarges op hypotheken al vijf jaar te hoog. Dat geeft geldverstrekkers de morele verplichting om dit instrument in te zetten.'

Rekenvoorbeeld

Een huiseigenaar heeft in 2010 een hypotheek van € 200.000 afgesloten, tegen 5% rente. De rentevaste periode loopt nu nog vijf jaar. De rente voor tien jaar vast is nu slechts 2,5%. Bij traditioneel oversluiten betaalt deze huiseigenaar zijn bank circa € 25.000 boeterente. Door rentemiddeling daalt zijn rente van 5% naar 3,8% en is er geen eenmalige boeterente. De bruto maandlast daalt dan van € 833 naar € 633.

Biedt mijn bank rentemiddeling aan?
Lees meer over rentemiddeling

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Zo'n 150.000 huiseigenaren in Groningen hebben schade aan hun huis als gevolg van de gaswinning. Wij laten ze niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.