Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Helft inbraakslachtoffers wapent zich

Geplaatst op 29 apr 2015 , bijgewerkt 29 apr 2015, 07:33

Bijna de helft van alle inbraakslachtoffers zou iets naast het bed hebben liggen waarmee hij zich kan verdedigen, zoals een knuppel, pepperspray of mes. Dat blijkt uit onderzoek van de Stichting Nationale Inbraakpreventieweken (NIPW) onder 1100 slachtoffers van inbraak(pogingen).

Mannen hebben vaker dan vrouwen een verweermiddel in huis, 53% versus 37%.

Coen Staal, voorzitter van de NIPW, vindt het logisch dat mensen zich willen verdedigen, maar hij raadt af de inbreker zelf te lijf te gaan. 'De kans is groot dat dit alleen meer geweld teweeg brengt. Beter is het de telefoon altijd binnen handbereik te hebben en snel 112 te bellen.'

Veiligheidsgevoel in huis

Volgens Staal is de impact op het veiligheidsgevoel in huis groot als je afwezig bent tijdens een woninginbraak. Nog veel groter zijn volgens hem de gevolgen wanneer je op het moment van inbraak wél thuis was. 'Uit ons onderzoek blijkt dat bijna 40% van de mensen die in de afgelopen vijf jaar een inbraak of poging daartoe meemaakten, thuis was tijdens de inbraak. Van de respondenten bevond 70% zich op dat moment in de slaapkamer.' Drie van de vier inbraakslachtoffers heeft na een inbraak last van psychische of lichamelijke klachten. Mensen slapen slecht en zijn het gevoel van veiligheid in hun eigen huis kwijt.

Nationale Inbraakpreventie Weken

Stichting NIPW heeft het onderzoek laten doen in het kader van de voorjaarscampagne van de Nationale Inbraakpreventie Weken, waarvoor minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) donderdag het startsein geeft. De stichting wil woningbezitters bewuster maken van het belang van inbraakpreventie.

Meer informatie
Lees meer over inbraakpreventie

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers