Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

'Huishoudens opgezadeld met dure warmtewisselaars'

Geplaatst op 29 apr 2015 , bijgewerkt 29 apr 2015, 10:00

Consumenten aangesloten op een collectieve warmtevoorziening zoals stads- blok- of wijkverwarming, moeten niet langer verplicht zijn een warmtewisselaar van hun warmteleverancier te kopen. Dat schrijven brancheorganisaties MKB Nederland en Uneto-Vni in een brief aan de Tweede Kamer.

Omdat er nu geen vrije markt is voor warmtewisselaars, worden huishoudens mogelijk opgezadeld met onnodig dure exemplaren, stellen de twee brancheorganisaties.

Huiseigenaren die geen cv-ketel hebben, maar aangesloten zijn op een warmtenet, kunnen niet zonder warmtewisselaar.

Warmtewet aanpassen

Uneto-Vni (branchevereniging van installateurs) en MKB Nederland (branchevereniging voor het midden- en kleinbedrijf) vinden daarom dat de Warmtewet snel moet worden aangepast. In die wet staat dat de warmtewisselaar een monopolietaak is van de warmteleverancier. Eerder kondigde minister Henk Kamp van Economische Zaken aan dat de wet in 2017 wordt herzien. Daarop willen de organisaties niet wachten. Voor de komende ruim anderhalf jaar moet een tijdelijke oplossing worden bedacht.

Vrije markt

In de brief schrijven Uneto-Vni en MKB Nederland dat er geen gegronde reden is om af te wijken van het vrijemarktprincipe. Volgens de organisaties functioneert een warmtenet ook als de warmtewisselaars door andere partijen worden verkocht. Een warmtewisselaar heeft een vergelijkbare functie als een cv-ketel voor huizen die zijn aangesloten op het gasnet. En cv-ketels worden ook verkocht op een vrije markt.

Wat vindt Vereniging Eigen Huis?

Vereniging Eigen Huis pleit samen met de Woonbond en Consumentenbond voor een lagere prijs en meer keuzevrijheid voor huishoudens aangesloten op een collectief warmtesysteem. Claudia Umlauf, beleidsadviseur bij de vereniging: 'Als meerdere partijen warmtewisselaars gaan verkopen en dus concurrentie ontstaat, is dit een stap in de goede richting.'

Gerelateerd nieuwsbericht
Bescherming huishoudens Warmtewet voldoet niet (februari 2015)

Meer informatie
Uitleg over de Warmtewet

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers