Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Nederlandse rechter mag zelf beslissen in woekerpoliskwestie

Geplaatst op 29 apr 2015 , bijgewerkt 29 apr 2015, 13:58

De Nederlandse rechter mag zelf bepalen of Nationale Nederlanden tekort is geschoten in het verstrekken van informatie aan klanten over de kosten van beleggingsverzekeringen, de zogenoemde woekerpolissen. Dat heeft het Europese Hof van Justitie woensdag bekendgemaakt.

De zaak was aangespannen door een Nederlander die stelt dat Nationale Nederlanden hem te hoge kosten en premies in rekening brengt voor het overlijdensrisico van de verzekering 'Flexibel verzekerd beleggen'. Ook vindt hij dat het bedrijf hem te weinig informatie heeft gegeven over deze kosten. De zaak wordt behandeld door de rechtbank in Rotterdam, die besloot de zaak op dit punt voor te leggen aan het Europese Hof.

De zaak ligt nu weer bij de Rotterdamse rechtbank. Als deze oordeelt dat Nationale Nederlanden tekort is geschoten, dan komt financiële compensatie voor woekerpolishouders in beeld. Of en wanneer dat gebeurt, is nog onbekend. Nationale Nederlanden kan in beroep gaan en zo nog jarenlang doorprocederen, tot de Hoge Raad aan toe.

Klachteninstituut Kifid

De uitspraak van het hof is ook van betekenis voor andere rechtszaken over woekerpolissen. Het financiële klachteninstituut Kifid heeft ongeveer vierhonderd zaken over woekerpolissen in behandeling. Het Kifid had deze 'on hold' gezet in afwachting van de uitspraak van het Europese Hof. De Geschillencommissie van het klachteninstituut bestudeert de uitspraak en stelt betrokkenen binnen twee weken te informeren over hoe nu verder. Het is de verwachting dat deze mensen eerder een eindoordeel krijgen in hun zaak dan mensen die bij de normale rechter procederen.

Vereniging Eigen Huis is blij met de beslissing van het Europese Hof. 'Het is goed dat verzekeraars zich niet kunnen verschuilen achter regels die destijds golden en dat bekeken wordt of ze niet tekort zijn geschoten bij het informeren van hun klanten', aldus Nico Stolwijk, manager belangenbehartiging.

De woekerpolisaffaire speelt al sinds in 2006 duidelijk werd dat bij veel beleggingsverzekeringen veel te hoge, verborgen kosten werden gerekend. In totaal zijn in Nederland omstreeks 7 miljoen van dergelijke polissen afgesloten. Bij Nationale Nederlanden gaat het om ruim een half miljoen polissen van genoemd type.

Lees meer:
Persbericht uitspraak Hof van Justitie van de Europese Unie (29 april 2015)
Dossier Woekerpolis

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers