Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Kamp wil advies Raad van State over bewijslast

Geplaatst op 04 mei 2015 , bijgewerkt 04 mei 2015, 10:06

Minister Kamp van Economische Zaken heeft de Raad van State om advies gevraagd over een omgekeerde bewijslast bij aardbevingsschade in Groningen. Kamp wil een oordeel van de Raad van State vanwege de mogelijk verstrekkende gevolgen.

Eind april stemde een overgrote meerderheid van de Tweede Kamer voor een omkering van de bewijslast voor Groningens met aardbevingsschade. Alleen de VVD, de partij van minister Kamp, stemde tegen.

Groningers met schade aan hun huis moeten op dit moment bewijzen dat de schade is veroorzaakt door aardbevingen. Bij een omkering van de bewijslast moet de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) aantonen dat de schade niet door aardbevingen is ontstaan.

Het besluit van de Kamer kan ook gevolgen hebben voor andere vormen van mijnbouw in Nederland.

Hans Alders Nationaal Coördinator

Afgelopen vrijdag werd bekend dat oud-minister Hans Alders (PvdA) per 1 juni benoemd is tot Nationaal Coördinator Groningen. Alders wordt verantwoordelijk voor de omvangrijke operatie om de veiligheid en leefbaarheid voor Groningers te verbeteren. Hij wordt daarbij ondersteund door een overheidsdienst gevormd door het Rijk, de provincie Groningen en de twaalf gemeenten in het aardbevingsgebied.

Alders was onder andere Commissaris van de Koningin in Groningen en minister van Volkshuisvesting. Hij is benoemd voor vijf jaar en rapporteert aan de Tweede Kamer. Alders legt zijn voorzitterschap van Energie Nederland en andere aan energie gerelateerde nevenfuncties neer.

Lees meer:
Kamer stemt voor omkering bewijslast (28 april 2015)
Persbericht Rijksoverheid over benoeming Alders (1 mei 2015)
Blog Rob Mulder (Vereniging Eigen Huis): Groninger wirwar (21 april 2015)

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers