Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

VEH: Huiseigenaar moet ook subsidie kunnen aanvragen

Geplaatst op 07 mei 2015 , bijgewerkt 07 mei 2015, 11:19

Huiseigenaren moeten ook aanspraak kunnen maken op de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+), vindt Vereniging Eigen Huis.

De SDE+-regeling is een subsidiepot die wordt gevuld via een toeslag op de energierekening van huiseigenaren en bedrijven. Bedrijven en instellingen die duurzame energie gaan produceren kunnen gebruik maken van deze subsidieregeling. Huiseigenaren niet. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de vereniging dat ze dit een gemiste kans vindt.

Duurzame doelstelling

Met SDE+- subsidie wil minister Henk Kamp van Economische Zaken ervoor zorgen dat in 2020 14% van het Nederlandse energieverbruik uit een duurzame bron komt. Deze doelstelling is vastgelegd in het Nationaal Energieakkoord voor duurzame groei, dat in 2013 door meer dan veertig organisaties is ondertekend. Uit een rapport van de Algemene Rekenkamer, dat half april is gepubliceerd, blijkt dat dit doel waarschijnlijk niet wordt gehaald.

Energiebesparende maatregelen

'Minister Kamp kan alle steun gebruiken om de energiedoelstelling in 2020 alsnog te halen. We pleiten er daarom voor dat particuliere kleinverbruikers een beroep kunnen doen op de SDE+-regeling,' zegt Claudia Umlauf, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis. 'Met dit geld kunnen woningbezitters energiebesparende maatregelen nemen.'

Vijftien jaar salderen

In de brief vraagt de vereniging ook aan de Tweede Kamer of die snel zekerheid kan geven over de salderingsregeling. Vereniging Eigen Huis pleit voor een salderingsgarantie van vijftien jaar voor mensen die voor 2020 zonnepanelen kopen. Omdat nu onduidelijk is hoe lang consumenten nog mogen salderen, stellen consumenten hun koop uit. Umlauf: 'En dat komt de doelstelling uit het Nationaal Energieakkoord niet ten goede.'

Gerelateerde nieuwsberichten
Rekenkamer: doelen uit Energieakkoord niet haalbaar (april 2015)

Meer informatie
Uitleg over de energierekening
Energiebesparende maatregelen financieren
Energiesubsidies

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiĆ«le gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Zo'n 150.000 huiseigenaren in Groningen hebben schade aan hun huis als gevolg van de gaswinning. Wij laten ze niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.