Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Banken wantrouwen zzp'er bij hypotheekaanvraag

Geplaatst op 11 mei 2015 , bijgewerkt 11 mei 2015, 05:50

Een zelfstandige zonder personeel (zzp’er) die bij de bank of een adviseur aanklopt voor een hypotheek, komt terecht in een wereld van wantrouwen en tegenwerking. Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis en het Kennis Instituut Zelfstandig Ondernemerschap (KIZO).

Aan het onderzoek werkten 651 zzp’ers met een koopwoning en 200 zelfstandigen met een huurwoning mee. Nederland telt circa 810.000 zzp’ers. Dat aantal groeit snel.

Vier op de tien zzp’ers met een hypotheek zeggen het huis te hebben gekocht toen ze nog in loondienst werkten. En nog eens vier op de tien zeggen dat de bank het zzp-inkomen buiten beschouwing heeft gelaten. Zij hebben de hypotheek gekregen op het inkomen van hun partner.

Zelfstandigen die uiteindelijk toch een hypotheek kregen, klagen vaak over de wantrouwende houding van banken. Geldverstrekkers zouden zzp'ers als een groter risico zien en te hoge eisen stellen. Dan gaat het vooral om rentetoeslag, (meer) inbreng van eigen geld, geen mogelijkheid om een woningfinanciering met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af te sluiten, hogere advieskosten en een verplichte garantstelling.

Meer mogelijk

Volgens de banken zelf kunnen zzp'ers soms gemakkelijker een hypotheek krijgen dan ze denken, zo blijkt uit aanvullend onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder 22 banken. Geldverstrekkers als ABN Amro, Rabobank, Obvion en Aegon zeggen zelfs genoegen te nemen met minder dan de gebruikelijke drie jaarrekeningen, als er maar een gunstige prognose van een deskundige op tafel komt.

'Banken hebben moeite zich aan te passen aan de snel veranderende arbeidsmarkt', zegt Michel Ligtlee, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis. 'Maar je ziet wel dat er stapsgewijs meer mogelijk is.'

Drie Kamerleden van de VVD stelden vorige week Kamervragen aan de ministers Dijsselbloem (Financiën) en Blok (Wonen en Rijksdienst) over hypotheekmogelijkheden voor zzp’ers en flexwerkers. Ze verwijzen daarbij naar een nieuwsbericht van Vereniging Eigen Huis.

Regels per bank voor zzp'ers (PDF)
'Zelfstandige zonder hypotheek' (artikel Eigen Huis Magazine, PDF)
KIZO rapportage "Woononderzoek onder zzp’ers met een koop- en huurwoning" (PDF)

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers