Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

ABN AMRO corrigeert boeterente

Geplaatst op 12 mei 2015 , bijgewerkt 12 mei 2015, 07:00

ABN AMRO heeft in 2013 en 2014 klanten te veel boeterente berekend bij het tussentijds oversluiten van hypotheken. De bank gebruikte een verkeerde rekenmethode en zal deze klanten daarvoor compenseren.

Dat bleek gisteravond in een uitzending van het tv-programma Radar. ‘Mensen hoeven ons hierover niet te bellen, want wij nemen binnen acht weken contact op met de klanten die dit betreft’, zei Michiel Meijer (manager productmarketing en distributie hypotheken bij ABN AMRO) in de uitzending. Radar liet een klant aan het woord die zelf bij een bank heeft gewerkt, en daardoor de foute rekenmethode opmerkte. Deze klant krijgt nu circa € 800 van haar betaalde boete terug.

Nu de rente al jaren aan het dalen is, zijn steeds meer huiseigenaren geïnteresseerd in het tussentijds oversluiten van hun hypotheek naar een nieuwe rentevaste periode. Dat kan bij de eigen óf een andere geldverstrekker, maar in beide gevallen kost het een eenmalige boete. Die boete kan oplopen tot duizenden of zelfs enkele tienduizenden euro’s. De bank berekent deze boete om misgelopen rente-inkomsten te vergoeden. De formules om de boete te berekenen zijn voor een leek moeilijk te doorgronden.

Rentemiddeling

Vereniging Eigen Huis heeft in april met klem gepleit voor rentemiddeling, omdat veel meer huiseigenaren daarmee tijdens hun rentevaste periode kunnen overstappen naar een voordelig rentetarief. Bij rentemiddeling wordt de boeterente uitgesmeerd over de nieuwe rentevaste periode. Sommige banken bieden al wel rentemiddeling aan, maar de meeste geldverstrekkers doen dat nog niet.

Bekijk de uitzending van Radar
Bericht ABN Amro
Modelbrief om te vragen om berekening boeterente (nieuw verzoek)
Modelbrief om te vragen om berekening boeterente (eerdere opgave)

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.
Sta ook sterker met bijna 750.000 leden