Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Minder dan helft energieleveranciers meldt herkomst stroom

Geplaatst op 12 mei 2015 , bijgewerkt 12 mei 2015, 08:02

Zestien van de 37 onderzochte energieleveranciers in Nederland melden op het stroometiket waar hun groene stroom is opgewekt. Dit blijkt uit een rapport van milieuorganisatie Wise Nederland.

In september 2014 sprak minister Henk Kamp van Economische Zaken met brancheorganisatie Energie Nederland af dat energieleveranciers op het eerst volgende stroometiket melden waar hun geleverde groene stroom is gewekt.

Volgens Wise Nederland geven zestien van de 37 onderzochte energieleveranciers op het nieuwste etiket aan of de stroom uit binnen- of buitenland komt. Dit zijn DE Unie, Eneco, Eon, Electrabel, Energiedirect, Essent, Fenor, Greenchoice, Huismerk Energie, Main Energie, NL Energie, NLD, Nuon, Pure Energie, Qurrent en Woonenergie.

Wat is een stroometiket?

Sinds 2005 zijn energiebedrijven verplicht duidelijk te maken hoe de elektriciteit is opgewekt die zij aan hun klanten leveren. Die informatie wordt gemeld op een stroometiket dat energiebedrijven op hun website plaatsen en met de energiejaarrekening aan hun klanten sturen. Op het etiket moet staan hoeveel procent van de geleverde stroom uit aardgas-, kolen- en kerncentrales komt en welk deel uit hernieuwbare bronnen. 

Gerelateerde artikelen
Een papiertje maakt van grijs nog geen groen (PDF)
Klopt de kleur van uw stroom? (PDF)

Meer informatie
Uitleg over groene stroom
Zelf energie opwekken met 123zonne-energie

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers