Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Vertrouwen woningmarkt blijft op peil

Geplaatst op 12 mei 2015 , bijgewerkt 12 mei 2015, 14:50

Het consumentvertrouwen in de woningmarkt blijft op een relatief hoog niveau. Dit blijkt uit de jongste stand van de Eigen Huis Marktindicator.

De stemmingsgraadmeter van de woningmarkt kwam in april uit op 104 punten, tegen een normaalwaarde van 100. Dit betekent dat de vraag naar koopwoningen aanhoudt.

Het stabiele consumentenvertrouwen in de woningmarkt is vooral te danken aan de historisch lage hypotheekrente. Daarbij kiezen kopers vaak voor zekerheid door de hypotheekrente voor tien tot twintig jaar vast te leggen.

'Kopers die door de crisis hun verhuisplannen uitstelden, grijpen nu hun kans', zegt Maarten Eeke van der Veen, woningmarktdeskundige bij Vereniging Eigen Huis. 'Zij zorgen nu voor een inhaalvraag op de woningmarkt.'

Beperkende maatregelen

Ook is het mogelijk dat veel kopers de nieuwe, strengere leennormen per 1 juli voor willen zijn. Vanaf die datum gaat ook de kostengrens van de Nationale Hypotheek Garantie omlaag. Nu kan een koopsom van € 265.000 nog met NHG worden gefinancierd, over ruim een maand is dat nog € 245.000. Ten slotte wordt ook het lage btw-tarief van 6% over de loonkosten bij onderhoud of een verbouwing teruggeschroefd naar 21%.

Sinds de Eigen Huis Marktindicator in december 2012 het dieptepunt van 51 punten aangaf, neemt het consumentenvertrouwen in de woningmarkt gestaag toe. In december vorig jaar bereikte de stemmingsgraadmeter een recordhoogte van 105 punten. De afgelopen maanden blijft de Marktindicator stabiel boven de 100-puntengrens.

Meer informatie
Bekijk de Eigen Huis Marktindicator

 

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers