Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Oversluiten hypotheek populair

Geplaatst op 22 mei 2015 , bijgewerkt 22 mei 2015, 08:00

In het eerste kwartaal van dit jaar sloten 10.760 huiseigenaren hun hypotheek over naar een andere bank. Dat was een stijging van 33 % ten opzichte van het eerste kwartaal in 2014.

Dat blijkt uit de hypotheekmonitor van IG&H Consulting & Interim. ‘De lage rentestand is de belangrijkste oorzaak van de stijging’, verklaarde Michiel Elich, partner bij IG&H gisteren in het AD. Ook de stijgende huizenprijzen stimuleren het oversluiten. Daardoor staan namelijk steeds minder woningen ‘onder water’. En dat maakt het gemakkelijker en aantrekkelijker om over te stappen naar een andere bank, omdat je de moeizame weg van restschuldfinanciering niet hoeft in te slaan.

Michel Ligtlee, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis, vult aan: ‘Achteraf blijkt vaak dat oversluiten financieel helemaal niet zo voordelig uitpakte, vanwege de boete. Maar vooraf is nooit precies in te schatten hoe snel de rente gaat stijgen. Mensen zijn geneigd om te kiezen voor zekerheid. Dat merken wij ook aan de telefoon.’

In totaal maken oversluiters nu 21 % uit van het totaal aantal verkochte hypotheken in Nederland. De totale omzet in de hypotheekmarkt was in het eerste kwartaal € 11,9 miljard. Dat was 31 % meer dan in het eerste kwartaal van 2014. ‘We kunnen nu echt spreken van een structureel herstel van de woningmarkt’, zei Elich gisteren in het AD.

Meer informatie
Hypotheek oversluiten
'Banken moeten rentemiddeling aanbieden'

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.