Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Meer buitenlands gas geschikt gemaakt voor Nederland

Geplaatst op 26 mei 2015 , bijgewerkt 26 mei 2015, 13:01

Met het oog op een lagere gaswinning in Groningen, worden de komende jaren de mogelijkheden vergroot voor het geschikt maken van gas uit het buitenland voor Nederlandse huishoudens. Dat maakte minister Henk Kamp van Economische Zaken bekend.

In Nederland gebruiken zeven miljoen huishoudens aardgas om te koken en hun huis te verwarmen. Dit is voor een groot deel gas uit Groningen. Aardgas uit andere landen, zoals Noorwegen en Rusland, maar ook het gas uit Nederlandse kleine velden, is niet direct geschikt voor deze huishoudens. Dat komt omdat het een hogere zogeheten calorische waarde heeft dan het gas uit Groningen.

Stikstof

Het kan geschikt worden gemaakt voor gebruik door Nederlandse huishoudens door het in een stikstofinstallatie te mengen met stikstof. Momenteel kan in Nederland maximaal 20 miljard kubieke meter per jaar worden omgezet. Dat gebeurt in installaties in Wieringermeer, Ommen en Zuidbroek. Die capaciteit gaat vanaf eind 2019 omhoog naar 30 miljard kubieke meter per jaar.

De gaswinning in Groningen loopt terug doordat er steeds minder gas in de velden zit. Daarnaast moet Kamp de gaswinning mogelijk terugschroeven vanwege de aardbevingen in het gaswinningsgebied.

Lees meer:
Mogelijk opkoopregeling Groningse huizen (21 mei 2015)
Dossier Gasschade Groningen

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers