Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Monumentale stad geliefd en duur

Geplaatst op 27 mei 2015 , bijgewerkt 27 mei 2015, 09:32

Monumentale Nederlandse steden worden steeds meer bevolkt door jonge, hoogopgeleide inwoners met een goed inkomen. Steden zonder een historische kern hebben het nakijken, zo blijkt uit de woensdag verschenen Atlas voor Gemeenten.

Onderzoekers van de Atlas vergelijken jaarlijks de vijftig grootste gemeenten aan de hand van een speciaal thema. Dit jaar werd het stedelijk erfgoed langs de meetlat gelegd. Steden met een monumentaal karakter groeien harder en vergrijzen minder dan steden zonder een aansprekend, historisch centrum.

Mensen die in karakteristieke steden zoals Amsterdam, Utrecht, Leiden, Delft of Maastricht willen wonen, moeten daarvoor wel de portemonnee trekken. De afgelopen jaren daalden de huizenprijzen in vrijwel geheel Nederland, maar in dergelijke plaatsen stegen ze juist. Voor een monumentale woonomgeving betalen kopers volgens de onderzoekers gerust tot ruim een ton meer.

Universiteitssteden

Vooral universiteitssteden met een historisch karakter profiteren van de trend. Deze steden zijn met name populair onder hoogopgeleide kopers die na hun studie in hun universiteitsstad blijven hangen. Toch doet niet iedere universiteitsstad het goed. Terwijl geliefde steden als Utrecht en Amsterdam veel gewezen studenten vasthouden, verlaten de meesten van hen Enschede vrijwel meteen nadat de bul is behaald.

Ook zitten niet alle historische steden in de lift. Gouda, Deventer en Dordrecht bijvoorbeeld, zijn geen universiteitssteden en hebben een relatief arme bevolking.

Meer informatie
Lees meer over de woningmarkt

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.
Sta ook sterker met bijna 750.000 leden