Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Dwangsommen voor falende energieaanbieders

Geplaatst op 27 mei 2015 , bijgewerkt 27 mei 2015, 22:00

Energieleveranciers houden zich niet aan de afspraak om consumenten volgens de wettelijke regels te informeren, constateert de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Daarom worden nu dwangsommen opgelegd aan de grootste overtreders.

Teammanager Energie Robert Spencer van de ACM weigert tegenover nieuwsdienst  Energeia in dit stadium namen en rugnummers te noemen van leveranciers die de fout in gaan.  Hij zegt wel dat een aantal van hen een last onder dwangsom krijgen. Dit is een oplopende boete die wordt opgelegd als de betreffende leverancier geen verbeteringen doorvoert. De ACM rekent erop dat leveranciers hun informatievoorziening op orde brengen, om de definitieve boeteoplegging af te wenden en om te voorkomen dat hun naam bekend wordt bij een boetebesluit.

Afrekeningen

Vereniging Eigen Huis analyseerde begin vorig jaar 157 jaarafrekeningen van verschillende leveranciers en constateerde toen al dat geen enkele energierekening voldeed aan de richtlijn die de ACM in 2010 met energiebedrijven heeft opgesteld. Daarop schreef Vereniging Eigen Huis in een brief aan minister Kamp (Economische Zaken) dat leveranciers verplicht moeten worden de jaarafrekeningen volgens een vast model op te stellen.

Meer informatie
Uitleg over de energierekening
Brief aan minister Kamp (PDF)

Gerelateerde artikelen
ACM: Stroomprijzen zijn te onduidelijk (augustus 2014)
Dwingende regels energierekening noodzakelijk (juni 2014)

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers