Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

'Verdere verlaging maximale hypotheek overbodig'

Geplaatst op 28 mei 2015 , bijgewerkt 28 mei 2015, 09:30

Vereniging Eigen Huis vindt de voorgestelde verdere verlaging van de maximale hypotheek een slecht idee en zelfs overbodig. 

De vereniging reageert hiermee op een vandaag gepubliceerd advies van het Financieel Stabiliteitscomité (FSC), een nieuw adviesorgaan van de regering. De maximale hypotheeksom voor Nederlandse huizenkopers moet na 2018 stapsgewijs verder dalen naar 90 % van de woningwaarde, adviseert het FSC, onder voorzitterschap van Klaas Knot (president van De Nederlandsche Bank).

Nu is de ‘loan to value', oftewel de maximale hypotheeksom, nog 103 % van de koopsom. Maar de komende jaren daalt dit percentage elk jaar een procent, tot 100 % in 2018. Het FSC wil de maximale hypotheek daarna verder verlagen, om toekomstige restschulden van huiseigenaren te voorkomen. In veel andere Europese landen geldt een maximale hypotheek van 80 % of 90 %.

Overbodig

‘Wij vinden verdere verlaging van de maximale hypotheek overbodig’, zegt Rob Mulder, directeur Kennis & Belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis. ‘Ten eerste worden sinds 2013 alleen nog maar hypotheken afgesloten waarbij huiseigenaren meteen gaan aflossen. Dat beperkt het risico op financiële problemen al behoorlijk. En huiseigenaren gaan door zo’n limietverlaging zoeken naar alternatieve financieringen die minder goed zijn gereguleerd, zoals persoonlijke leningen of leningen bij familie. Dat maakt hen financieel juist kwetsbaarder.'

Mulder maakt nog meer kanttekeningen: 'Een verdere verlaging van de maximale hypotheek beperkt de toegang tot de koopwoningmarkt, terwijl er nu al te weinig geschikte huurwoningen zijn. Verder moeten we niet vergeten dat huiseigenaren door de crisis zelf al veel voorzichtiger zijn geworden.’

Klaas Knot zegt vandaag in de Volkskrant dat het hem niet zal verbazen als de regering het advies van het FSC overneemt. ‘Onze aanbeveling is in lijn met de kabinetsvisie.’ Maar nu.nl meldt vanochtend dat het kabinet in deze regeerperiode niks wil veranderen aan de hypotheekregels en leenlimieten. Dat heeft een woordvoerster van minister Blok (Wonen) laten weten.

Meer informatie
Regels hypotheekverstrekking 
Bericht Financieel Stabiliteitscomité

Gerelateerde artikelen
Maximale hypotheek daalt in juli verder (maart 2015)

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers