Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Eigenwoningforfait mogelijk omlaag

Geplaatst op 29 mei 2015 , bijgewerkt 29 mei 2015, 08:53

Als het aan de VVD ligt, wordt het eigenwoningforfait verlaagd. Dit zou een uitruil zijn met coalitiegenoot PvdA die de huurstijgingen wil beperken, zo meldt de Telegraaf vrijdag.

Het eigenwoningforfait  is het percentage van de woningwaarde dat huiseigenaren moeten optellen bij de belastingaangifte. Jaarlijks wordt dit percentage geïndexeerd aan de hand van de huizenprijzen en huren.

Nu nog zijn er vaak grote verschillen in de huursom van vrijwel identieke woningen. De PvdA wil dit onderscheid wel rechttrekken, zolang de huren van de goedkope huurwoningen niet te hard stijgen.

De VVD is minder enthousiast over dit plan. De liberalen vrezen een tegenvaller voor de schatkist als sommige huren maar beperkt naar boven mogen worden bijgesteld. Volgens Haagse bronnen van de Telegraaf zou de VVD hiermee kunnen instemmen als ook huiseigenaren tegemoet worden gekomen door het eigenwoningforfait te verlagen.

Zowel minister Blok voor Wonen als minister Dijsselbloem van Financiën zijn naar verluidt bij de onderhandelingen over deze woondeal betrokken. Binnen enkele weken wordt hierover meer duidelijkheid verwacht.

Lees ook:
Huiseigenaren fel tegen verhoging eigenwoningforfait

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers