Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

'Meer belastingheffing via gemeente'

Geplaatst op 03 jun 2015 , bijgewerkt 03 jun 2015, 11:16

Gemeenten moeten vaker zelf belastingen kunnen heffen. Hiervoor pleit een commissie ingesteld door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) na eigen onderzoek.

De commissie onder leiding van Alexander Rinnooy Kan adviseert de heffing van € 4 miljard aan belastingen over te hevelen naar gemeenten.Volgens de voormalige voorzitter van de Sociaal Economische Raad zou dit 'een goede eerste stap' zijn.

Burgers kunnen volgens het plan zelf bepalen voor welke voorzieningen zij via de gemeentelijke belastingen willen betalen. Zeker nu door de decentralisatie van onder meer de jeugdzorg gemeenten steeds meer taken krijgen toebedeeld. Lokale politici kunnen volgens de commissie hun kiezers dan echte keuzes voorleggen.

Lokale verschillen

De commissie pleit daarnaast voor een ingezetenenheffing voor iederen van achttien jaar en ouder. Ook ligt de herinvoering van het gebruikersdeel van de onroerendezaakbelasting (ozb) voor de hand.

Volgens commissievoorzitter Rinnooy Kan leidt dit plan niet tot grote lokale verschillen in belastingdruk of voorzieningen. De overheid ziet toe op een minimaal niveau waarop gemeenten hun taken uitvoeren. Verder bestaan al verschillen in het woon- en vestigingsklimaat in gemeenten.

Eerlijke verdeling

Vereniging Eigen Huis wil dat de lasten eerlijker worden verdeeld onder woningbezitters en huurders. Nu betalen huiseigenaren via de ozb het leeuwendeel van de gemeentelijke belastingen.

'Uit een peiling van ons blijkt dat een meerderheid van de huiseigenaren ook een eerlijkere verdeling van de lasten wil', zegt directeur Rob Mulder van Vereniging Eigen Huis. 'Ook moeten gemeenten de besteding van de middelen beter verantwoorden.'

Als de belastingheffing verandert, mag dat volgens Mulder niet ertoe leiden dat per saldo meer moet worden betaald voor dezelfde diensten. 'Dat is gelukkig ook niet het uitgangspunt van de commissie-Rinnooy Kan.' 

Lees ook:
Ozb overstijgt afgesproken limiet

Meer over gemeentelijke belastingen

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers