Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

'Belastinghervorming niet ten koste van woningbezitter'

Geplaatst op 04 jun 2015 , bijgewerkt 04 jun 2015, 09:06

Als gemeenten meer bevoegdheden krijgen om zelf belastingen te heffen, mogen woningbezitters daarvan niet de dupe worden. Hiervoor waarschuwt staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën woensdag in de Telegraaf.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) pleit al langer voor meer zelfstandigheid bij de belastinginning. Het kabinet werkt nu aan een herziening van het belastingstelsel, waarin gemeenten inderdaad meer ruimte hiervoor krijgen. Het Rijk en de gemeenten denken dan vooral aan de onroerendezaakbelasting (ozb), honden- en toeristenbelasting en parkeergeld.

Wiebes is te spreken over de plannen van de VNG, maar waarschuwt voor lokale inkomenspolitiek. De lasten moeten evenredig worden verdeeld en niet eenzijdig bij een bepaalde groep worden neergelegd, zoals woningbezitters. Hiervan is wel sprake als de ozb wordt verhoogd en het gebruikersdeel van deze belasting weer wordt ingevoerd. Huurders zijn hiervan sinds 2006 vrijgesteld.

Vereniging Eigen Huis wil dat de lasten eerlijker worden verdeeld onder woningbezitters en huurders. Nu betalen huiseigenaren via de ozb nog het leeuwendeel van de gemeentelijke belastingen. Ook zouden gemeenten meer verantwoording moeten afleggen over de besteding van de belastinggelden.

Lees ook:
'Meer belastingheffing via gemeente'

Actuele onderwerpen

Vereniging Eigen Huis in de media