Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Rentestand van vandaag mogelijk bij oversluiten

Geplaatst op 04 jun 2015 , bijgewerkt 04 jun 2015, 14:30

Wie bij zijn eigen bank de hypotheek tussentijds wil oversluiten,  kan bij ING, ABN AMRO en Rabobank de rentestand van vandaag krijgen.

Dat blijkt uit een kleine rondgang van Vereniging Eigen Huis, vandaag. Veel huiseigenaren overwegen momenteel om hun hypotheek over te sluiten naar een andere geldverstrekker óf bij de eigen bank. De rente is nu namelijk historisch laag. Als de rentevaste periode bijna is verstreken, is de boeterente vaak nog wel op te brengen. Of uit te smeren via rentemiddeling, als de bank die mogelijkheid biedt.

Vereniging Eigen Huis vroeg aan de drie grote banken welke datum maatgevend is voor de rentestand, bij een verzoek om over te sluiten. Als een bestaande klant vandaag naar ING belt met zo’n verzoek, krijgt hij in zijn nieuwe rentevaste periode de datum van vandaag. ING laat weten dat er een enorme toename is van dergelijke aanvragen. Daarom is de verwerkingstijd opgelopen naar vier weken. Voor nieuwe klanten houdt ING de datum van het adviesgesprek aan. Die datum kan enkele weken verder liggen, afhankelijk van de agenda van de adviseur.

Bestaande klanten

Ook ABN AMRO houdt voor bestaande klanten de datum van vandaag aan. ‘Dat doen we bewust, zodat klanten gebruik kunnen maken van de huidige lage rente’, zegt woordvoerder Brigitte Seegers. Rabobank houdt voor nieuwe klanten de rentestand aan die op de datum van het adviesgesprek geldt. Dit geldt ook voor bestaande klanten, tenzij zij helemaal geen advies nodig hebben. Dan hanteert ook deze bank de rentestand van de dag waarop de klant het verzoek indient.

Vereniging Eigen Huis adviseert huiseigenaren om dergelijke verzoeken niet telefonisch, maar per mail in te dienen bij de bank. Dat mailbericht is dan een bewijs van de rentedatum.  

Meer over oversluiten

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers