Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Helft leegstaande woningen in gebruik

Geplaatst op 05 jun 2015 , bijgewerkt 05 jun 2015, 09:06

Bijna de helft van de leegstaande woningen in Nederland is toch in gebruik. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Nederland telt ongeveer 189.000 leegstaande woningen. Zo'n 88.000 daarvan zijn niet beschikbaar voor de woningmarkt, omdat de woning toch wordt gebruikt of een andere bestemming heeft gekregen.

Dat deze woningen niet werkelijk leeg staan, is te zien aan het energieverbruik. Bij ongeveer 47.000 officieel langdurig leegstaande woningen is er volgens het CBS sprake van 'substantieel energieverbruik', wat erop duidt dat de woningen niet zijn verlaten. Bij de resterende 142.000 woningen is een laag energieverbruik geregistreerd. Het gaat hierbij vaak om een tweede woning. Ook kan het zijn dat de panden geen woonfunctie meer hebben.

Van de ruim 142.000 woningen met een laag energieverbruik zijn ongeveer 101.000 in theorie beschikbaar voor de woningmarkt. Dit komt neer op 1,4% van het totaal aantal woningen in Nederland. Bijna een derde daarvan is een koopwoning. Minder dan een kwart staat ook daadwerkelijk te koop.

Lees meer over de woningmarkt

 

 

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.
Sta ook sterker met bijna 750.000 leden