Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Groningers eisen compensatie NAM

Geplaatst op 08 jun 2015 , bijgewerkt 08 jun 2015, 11:58

Ongeveer 750 Groningse huizenbezitters en twaalf woningcorporaties staan maandag voor de rechtbank in Assen tegenover de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Ze eisen dat de rechter de NAM aansprakelijk stelt voor de waardedaling van hun panden door aardbevingen.

De corporaties hebben meer dan 100.000 woningen in het aardbevingsgebied. Als de rechter vaststelt dat de NAM hun schade moet vergoeden, eisen de particulieren en woningcorporaties vervolgens compensatie voor waardedaling.

Daartoe moeten de dossiers van alle deelnemers aparte zaken worden.  'We zullen dan voor elk geval moeten aantonen hoe groot de schade is', aldus voorzitter Lolke Weegenaar van de Stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG), die de particulieren en corporaties vertegenwoordigt, eerder.  'Dat wordt lastig, omdat het van veel factoren afhangt.'

De corporaties vrezen miljoenen euro's schade door waardedaling.

NAM-directeur niet aanwezig

Volgens advocaat Pieter Huitema hoeft een huis in het aardbevingsgebied geen schade te hebben om minder waard te worden. Woningcorporaties hebben last van gedaalde WOZ-waarden, stelt hij in Dagblad van het Noorden. Voor de camera van RTV Noord stelt Huitema het onbegrijpelijk te vinden dat directeur Gerald Schotman van de NAM maandag niet in de rechtbank aanwezig is. 'Dit is een serieuze kwestie.'

De NAM ontkent niet aansprakelijk te zijn voor schade door gaswinning. 'Het geschil gaat erover op welk moment de schade moet worden gepeild en vergoed', aldus advocaat Marnix Leijten namens de NAM. Volgens de NAM is het moment van verkoop het enige moment waarop waardedaling kan worden vastgesteld. Ieder ander peilmoment leidt tot 'volstrekte willekeur', en kan tot over- of ondercompensatie leiden, aldus Leijten.

418 aanvragen

Op de huidige regeling voor waardedaling van de NAM is kritiek. Huiseigenaren in Groningen vinden de compensatie vaak te laag. De NAM schat de waardedaling gemiddeld in tussen de 2 en 5 procent. Volgens de Stichting WAG is de waardedaling van woningen gemiddeld groter.

Tot nog toe kreeg de NAM 418 aanvragen voor waardedaling. Het bedrijf deed 151 aanbiedingen voor compensatie, waarvan huiseigenaren er 69 accepteerden.

De rechtbank doet op 2 september uitspraak in de zaak.

Lees meer:

Dossier Gasschade Groningen

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers