Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

'Einde machtspositie NVM op Funda'

Geplaatst op 10 jun 2015 , bijgewerkt 10 jun 2015, 09:02

Binnenkort wordt op Funda geen onderscheid meer gemaakt in het aanbod van verschillende makelaarsorganisaties. Hiermee komt een einde aan de voorkeurspositie van de NVM op de populaire huizensite.

Dit lieten de advocaten van Funda en NVM-voorzitter Ger Hukker dinsdag doorschemeren bij de Amsterdamse rechtbank, zo schrijft de Volkskrant. Bij de lancering van de vernieuwde site einde van dit jaar staat het NVM-aanbod waarschijnlijk niet standaard meer bovenaan.

De grootste makelaarsorganisatie en haar huizensite verkeren in een al jaren slepende procedure aangespannen door concurrent VBO. Makelaars aangesloten bij deze organisatie betalen meer dan NVM-leden om hun aanbod op Funda te krijgen. Daarbij wordt het aanbod van makelaars die niet bij de NVM zijn aangesloten met opzet veel minder prominent op de site vertoond. Volgens VBO maken de NVM en Funda daarmee misbruik van hun machtspositie.  

Vorig jaar dwong de Autoriteit Consument en Markt de NVM al het aanbod van de concurrentie op Funda nadrukkelijker te tonen. Ondanks de uitspraak van de kartelwaakhond moeten huizenzoekers nog lang op Funda speuren naar het aanbod van andere makelaarsorganisaties dan de NVM.

Vereniging Eigen Huis juicht meer concurrentie op Funda toe. Deze huizensite is in de loop der jaren de belangrijkste informatiebron voor huizenkopers en -verkopers geworden. Volgens de vereniging moeten consumenten op basis van hun zoekopdracht altijd het beste aanbod op Funda te zien krijgen, ongeacht welke makelaarsorganisatie erachter zit.

Gerelateerd nieuwsbericht
Rechter toetst machtsmisbruik Funda (februari 2015)

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers