Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Utrecht gaat zonnestroom opslaan in auto's

Geplaatst op 10 jun 2015 , bijgewerkt 10 jun 2015, 09:16

De stad Utrecht gaat stroom van zonnepanelen opslaan in accu's van elektrische auto's, met behulp van slimme laadpalen. De eerste van twintig werd gisteren in de Utrechtse wijk Lombok in gebruik genomen.

Utrecht is daarmee de eerste stad ter wereld die ervaring opdoet met het gebruik van elektrische auto's als tijdelijke opslag voor duurzame stroom.

Overdag wekken zonnepanelen veel stroom op. De stroom die niet wordt gebruikt, slaat Utrecht nu met slimme laadpalen op in de accu's van geparkeerde elektrische auto's.  De laadpalen laden elektrische auto's op met zonnestroom en leveren die aan huishoudens in de wijk als de zon niet schijnt.

Financieel voordeel

Door deze laadpalen wordt volgens netbeheerder Stedin veel geld bespaard. In de nabije toekomst komen er grote aantallen elektrische auto's bij. Om die te kunnen opladen, moet het stroomnetwerk worden verzwaard. Deze nieuwe technologie kan grote investeringen en verzwaring van het net voorkomen.

De eigenaar van de auto hoeft overigens niet bang te zijn dat zijn accu leeg is als hij gaat rijden. Een deel van de accucapaciteit blijft altijd beschikbaar.

Meer informatie

Zelf energie opwekken met 123 zonne-energie van Vereniging Eigen Huis
Energie besparen

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers