Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Restschuldfinanciering nog niet altijd mogelijk

Geplaatst op 11 jun 2015 , bijgewerkt 11 jun 2015, 08:00

De mogelijkheden voor restschuldfinanciering nemen toe, maar er zijn nog steeds geldverstrekkers die deze mogelijkheid niet bieden. Bovendien zijn er vaak beperkende voorwaarden. Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis.

Verzekeraars bieden vaker restschuldfinanciering aan dan een jaar geleden, zo wijst het onderzoek uit. Banken lopen hierin nog voorop: niet alleen bestaande, maar ook nieuwe klanten krijgen hiertoe de kans.

Opvallend is dat grote geldverstrekkers als Nationale Nederlanden en Delta Lloyd ook een restschuld met de zekerheid van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) niet meefinancieren, hoewel de regelgeving dat toestaat. Argenta, Lloyds Bank, Hypotrust, MoneYou, SPF Beheer en Syntrus Achmea financieren zelfs helemaal geen restschuld.

Hoge lasten

Het nadeel van restschuldfinanciering is dat de maandlasten er fors door stijgen. Bovendien is het vaak verplicht om de restschuldfinanciering binnen vijftien jaar af te lossen. Daarna vervalt de hypotheekrenteaftrek voor dit financieringsdeel. Veel huiseigenaren overwegen daarom pas een verhuizing als de hypotheek dermate is afgelost dat hun huis weer 'boven water' staat. Dit betekent dat de woning weer meer waard is dan de financiering die erop rust.

Een tweede drempel is dat de restschuldfinanciering meetelt bij de inkomenstoets voor een nieuwe hypotheek. Sommige banken gaan voor een nieuwe hypotheek plus restschuldfinanciering niet verder dan 115% van de waarde van de nieuwe woning. Deze limiet is voor velen niet toereikend om de volledige restschuld te kunnen meefinancieren in een nieuwe hypotheek.

Toenemende vraag

Nog maar weinig consumenten lopen warm voor restschuldfinanciering. Vorig jaar maakten slechts 437 kopers gebruik van deze mogelijkheid. De belangstelling ervoor lijkt daarentegen wel toe te nemen. In de eerste drie maanden van dit jaar noteerde de NHG al 233 aangemelde garanties waarin de restschuld is meegefinancierd.

Vereniging Eigen Huis dringt er daarom op aan dat alle geldverstrekkers restschuldfinanciering gaan aanbieden, zeker aan bestaande klanten. Huiseigenaren die dringend moeten of willen verhuizen, hoeven dan niet vast te zitten in hun oude woning.

Meer informatie
Lees het persbericht van Vereniging Eigen Huis
Lees meer over verkopen met restschuld
Meld u aan voor online seminar 'Grip op uw hypotheek' (29 juni) 

Welke regels heeft uw bank voor restschuldfinanciering?
Overzicht met NHG.
Overzicht zonder NHG.

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.