Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Meer vraag naar rentemiddeling

Geplaatst op 11 jun 2015 , bijgewerkt 11 jun 2015, 14:30

De belangstelling voor rentemiddeling is fors toegenomen, sinds Vereniging Eigen Huis eind april alle geldverstrekkers opriep deze variant aan te bieden. ING zegt bijvoorbeeld dat het wekelijks aantal aanvragen en informatieverzoeken is gegroeid van honderden naar duizenden.

Bij rentemiddeling kan een huiseigenaar zijn boete voor tussentijds oversluiten uitsmeren over de nieuwe rentevaste periode. ABN AMRO en de Rabobank bieden geen rentemiddeling aan, maar bespeuren wel een lichte toename van de interesse. SNS Bank en RegioBank, twee banken die al wél rentemiddeling aanbieden, signaleren sinds eind april ‘een duidelijk stijgende trend’ van het aantal verzoeken.

Momenteel bieden van de bekende geldverstrekkers alleen ING, Centraal Beheer, SNS Bank, RegioBank, Obvion Hypotheken en Woonfonds Hypotheken rentemiddeling aan. Diverse andere banken en verzekeraars geven aan deze variant te onderzoeken. De Rabobank zegt zich daarbij vooral te concentreren op fiscale consequenties.

Veel huiseigenaren overwegen momenteel hun hypotheek over te sluiten, omdat de rente nu historisch laag is. Adviesorganisatie De Hypotheker zegt bijvoorbeeld vandaag in Het Financieele Dagblad dat het aantal oversluitingen in het eerste kwartaal van dit jaar 80% hoger was dan in het eerste kwartaal van 2014.

Berekening

Als de rentevaste periode nog maar een of twee jaar duurt, is de boete vaak wel te overzien, zeker als die boete uitgesmeerd kan worden. ‘Toch is het verstandig om de hypotheekadviseur altijd vooraf een berekening te laten maken’, zegt Michel Ligtlee, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis. ‘En vraag dan meteen hoeveel advieskosten de adviseur daarvoor in rekening brengt.’

Oversluiten is niet altijd voordelig. Volgens internetonderneming Ikbenfrits.nl is het voor een op de vijf huiseigenaren aantrekkelijk, schrijft het Financieele Dagblad vandaag. Ligtlee wijst er op dat niet elke huiseigenaar de boete uit eigen middelen kan betalen. Hij voegt daar aan toe dat tussentijds oversluiten bij spaarhypotheken vaak niet interessant is.

Meer over rentemiddeling
Meer over oversluiten
Oproep Cindy van de Velde in het RTL half acht nieuws van 25 april (item vanaf 5:18 minuten)

Hans André de la Porte in het NOS acht uur journaal van 11 juni 2015 (item vanaf 6:25 minuten)

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers