Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Meer vraag naar rentemiddeling

Geplaatst op 11 jun 2015 , bijgewerkt 11 jun 2015, 14:30

De belangstelling voor rentemiddeling is fors toegenomen, sinds Vereniging Eigen Huis eind april alle geldverstrekkers opriep deze variant aan te bieden. ING zegt bijvoorbeeld dat het wekelijks aantal aanvragen en informatieverzoeken is gegroeid van honderden naar duizenden.

Bij rentemiddeling kan een huiseigenaar zijn boete voor tussentijds oversluiten uitsmeren over de nieuwe rentevaste periode. ABN AMRO en de Rabobank bieden geen rentemiddeling aan, maar bespeuren wel een lichte toename van de interesse. SNS Bank en RegioBank, twee banken die al wél rentemiddeling aanbieden, signaleren sinds eind april ‘een duidelijk stijgende trend’ van het aantal verzoeken.

Momenteel bieden van de bekende geldverstrekkers alleen ING, Centraal Beheer, SNS Bank, RegioBank, Obvion Hypotheken en Woonfonds Hypotheken rentemiddeling aan. Diverse andere banken en verzekeraars geven aan deze variant te onderzoeken. De Rabobank zegt zich daarbij vooral te concentreren op fiscale consequenties.

Veel huiseigenaren overwegen momenteel hun hypotheek over te sluiten, omdat de rente nu historisch laag is. Adviesorganisatie De Hypotheker zegt bijvoorbeeld vandaag in Het Financieele Dagblad dat het aantal oversluitingen in het eerste kwartaal van dit jaar 80% hoger was dan in het eerste kwartaal van 2014.

Berekening

Als de rentevaste periode nog maar een of twee jaar duurt, is de boete vaak wel te overzien, zeker als die boete uitgesmeerd kan worden. ‘Toch is het verstandig om de hypotheekadviseur altijd vooraf een berekening te laten maken’, zegt Michel Ligtlee, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis. ‘En vraag dan meteen hoeveel advieskosten de adviseur daarvoor in rekening brengt.’

Oversluiten is niet altijd voordelig. Volgens internetonderneming Ikbenfrits.nl is het voor een op de vijf huiseigenaren aantrekkelijk, schrijft het Financieele Dagblad vandaag. Ligtlee wijst er op dat niet elke huiseigenaar de boete uit eigen middelen kan betalen. Hij voegt daar aan toe dat tussentijds oversluiten bij spaarhypotheken vaak niet interessant is.

Meer over rentemiddeling
Meer over oversluiten
Oproep Cindy van de Velde in het RTL half acht nieuws van 25 april (item vanaf 5:18 minuten)

Hans André de la Porte in het NOS acht uur journaal van 11 juni 2015 (item vanaf 6:25 minuten)

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.