Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Belastingdienst onderzoekt Airbnb

Geplaatst op 12 jun 2015 , bijgewerkt 12 jun 2015, 11:00

De Belastingdienst wil meer grip krijgen op huiseigenaren die hun woning via Airbnb verhuren.

Verhuurderssite Airbnb heeft in Nederland een snel groeiend aantal adressen, nu zo’n 20.000. Ruim de helft daarvan bevindt zich in Amsterdam. Concurrent Wimdu telt momenteel bijna 3.300 Nederlandse adressen. Het is moeilijk om te controleren of zo’n huiseigenaar voldoende inkomsten- en toeristenbelasting afdraagt. Airbnb staat de adressen namelijk niet af aan de fiscus, vanwege privacy.

‘We zijn bezig met een verkenning naar inkomsten uit woningverhuur via Airbnb’, zegt Adriaan Ros, woordvoerder van de Belastingdienst. Na die verkenning volgt een besluit over de wijze van toezicht. Daarbij zal de Belastingdienst volgens Ros samenwerking zoeken met andere betrokken partijen, zoals gemeenten en woningcorporaties.

Toeristenbelasting wordt niet geïnd door de Belastingdienst, maar door de gemeente. De gemeente Amsterdam heeft een overeenkomst met Airbnb, waarin staat dat Airbnb automatisch 5% van de huuropbrengst afdraagt aan de gemeente. Volgens de verhuursite is dit een unieke overeenkomst in Europa. Airbnb draagt daarbij geen naam- en adresgegevens van verhuurders af aan de gemeente.

Het Financieele Dagblad schrijft vandaag dat de Amerikaanse belastingdienst al actie heeft ondernomen. Als de verhuurder geen aangifte doet van zijn huurinkomsten, houdt Airbnb de belastingen in, schrijft de krant. In Nederland is dat nog niet het geval. Woordvoerder Maurice Anemaat van Airbnb sluit meer samenwerking met de fiscus niet uit. ‘Maar we weigeren pertinent informatie af te staan over individuele gebruikers van ons platform’, zegt hij.

Een huiseigenaar met een modaal inkomen die per jaar € 1.000 bijverdient via verhuur van zijn woning, moet daarvoor € 294 extra inkomstenbelasting betalen. Officieel moet de bank die de hypotheek heeft verstrekt toestemming geven voor verhuur. Verder is het aan te bevelen om de voorwaarden van de opstal- en inboedelverzekering te checken, om te zien of door huurders veroorzaakte schade gedekt is. De regels voor toeristische verhuur variëren per gemeente.

Regels van gemeente Amsterdam 
Dossier tijdelijke verhuur

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers