Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Mechanische ventilatie vreet stroom

Geplaatst op 14 jun 2015 , bijgewerkt 14 jun 2015, 22:00

Ruim twee miljoen huishoudens verbruiken te veel stroom voor mechanische ventilatie. Dat concludeert Stichting HIER klimaatbureau na onderzoek.

Uit een rondvraag onder installatiebedrijven blijkt dat van de 2,4 miljoen huishoudens met mechanische ventilatie 95 % nog een oude ventilatiebox heeft die de vervuilde lucht afvoert. Deze box blijkt vaak nauwelijks onderhouden en heeft een hoger energieverbruik en geluidsniveau vergeleken met de moderne ventilatieboxen.

De oude box verbruikt ruim € 80 per jaar aan stroom. Dat is meer dan de wasmachine en de koelkast bij elkaar. Een nieuwe, zuinige ventilatiebox verbruikt slechts € 8 per jaar en is volgens HIER klimaatbureau in minder dan vier jaar terugverdiend.

Natuurlijke ventilatie

Ongeveer een derde van de woningen in Nederland is voorzien van mechanische ventilatie. Dit systeem voert continu vuile lucht af en zuigt verse lucht aan via bijvoorbeeld ventilatieroosters. Ongeveer 60 % van de huishoudens in Nederland heeft nog natuurlijke ventilatie met roosters en klepraampjes.

Stichting HIER klimaatbureau is een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk. HIER betrekt heel Nederland bij de oplossing van het klimaatprobleem.

Stappenplan: zelf de ventilatiebox schoonmaken

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers