Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

NAM laks in schadeafhandeling Groningen

Geplaatst op 16 jun 2015 , bijgewerkt 16 jun 2015, 11:12

De NAM schiet ernstig te kort in de afhandeling van oude aardbevingsschades in Groningen. Bij slechts 14% van de gedupeerden die hun schade meldden op de Urgentielijst van Vereniging Eigen Huis is die hersteld.

Sinds 1 januari behandelt het Centrum voor Veilig Wonen (CVW) schades die na deze datum zijn gemeld, maar de oudere schades liggen nog bij de NAM. Hoewel die heeft beloofd deze voor het eind van dit jaar op te lossen, blijkt hier in de praktijk nog weinig van en hebben gedupeerden daar ook geen vertrouwen meer in. De vereniging vindt dat Nationaal Coördinator Hans Alders het schadeherstel door de NAM en het CVW moet coördineren.

Vereniging Eigen Huis pleit voor een aardbevingsconsulent. Iemand die achter de bewoners staat en tegenwicht kan bieden aan partijen als de NAM en het CVW. ‘Vooral de groep bewoners tussen de 45 en 55 voelt zich machteloos door de aardbevingsproblematiek’, aldus Cindy van de Velde, algemeen directeur van Vereniging Eigen Huis.

Dat het vertrouwen in de overheid en NAM ver te zoeken bij de Groningse woningbezitter en de behoefte aan zo’n aardbevingsconsulent groot is, blijkt ook uit een analyse uitgevoerd door professor George de Kam en Rozanne Spijkerboer van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) in opdracht van Vereniging Eigen Huis. Aan zo’n 500 Groningers is begin dit jaar gevraagd naar de oplossing voor hun eigen situatie.

De vereniging stuurt al haar bevindingen naar de Nationaal Coördinator, de Groningse overlegtafel en de landelijke politiek.

Meer informatie
Persbericht: Regie Nationaal Coördinator ook bij schadeafwikkeling nodig
Brief naar Nationaal Coördinator Hans Alders
Opvolging Urgentielijst gasschade
Dossier Groningen

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers