Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Oosterscheldekering gaat stroom opwekken

Geplaatst op 17 jun 2015 , bijgewerkt 17 jun 2015, 10:34

De Zeeuwse Oosterscheldekering krijgt deze zomer een getijdencentrale die genoeg stroom zal produceren voor ruim duizend huishoudens.

De centrale bestaat uit vijf turbines die in één van de openingen tussen de pijlers van de kering worden geplaatst. Deze worden door krachtig stromend water in beweging gebracht en wekken zo elektriciteit op. De geproduceerde energie wordt als groene stroom aan een internationaal bedrijf verkocht. Welk bedrijf dat is, maakte Torcado, de fabrikant van de centrale,  niet bekend. 

De Oosterscheldekering tussen Noord-Beveland en Schouwen-Duiveland is volgens Rijkswaterstaat de beste plek voor het opwekken van duurzame energie, omdat het water er hard stroomt.

Omdat duidelijk is wanneer het eb en vloed is, is de elektriciteitsproductie voorspelbaar en stabiel. Dat is volgens Torcado een groot voordeel ten opzichte van wind- of zonnestroom. De fabrikant stelt dat de installatie in de Oosterscheldekering de grootste commerciële getijdencentrale ter wereld wordt.

Meer informatie
Groene stroom

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers