Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

DNB wil meer concurrentie bij hypotheken

Geplaatst op 19 jun 2015 , bijgewerkt 19 jun 2015, 09:00

De Nederlandse bankensector heeft behoefte aan meer concurrentie en vernieuwing. Dat schreef toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) gisteren in een bulletin.

Buitenlandse banken en innovatieve geldverstrekkers betreden de Nederlandse markt nog te weinig, volgens de toezichthouder. DNB zegt dat de concurrentie kan verbeteren door staatsgaranties terug te dringen, maar ook door de introductie van standaardproducten, die de consument eenvoudiger op prijs kan vergelijken. Dat kan zorgen voor redelijke, kostendekkende hypotheekrentes en minder overwinsten van banken. 

DNB vindt dat de Nederlandse bankensector relatief groot is. Kredietgroei is jarenlang flink gestimuleerd door fiscale maatregelen, zoals de hypotheekrenteaftrek. Bovendien stond de staat op verschillende manieren garant. Via de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), maar ook door de grote banken in moeilijke tijden financiële steun te geven.

Het is tijd om steunmaatregelen verder af te bouwen, zegt DNB. Dat zal de Nederlandse markt aantrekkelijker maken voor buitenlandse aanbieders. De toezichthouder pleit ook voor verdere verlaging van de maximale hypotheek. Dat plafond daalt de komende jaren elk jaar een procent, naar 100 % in 2018. Minister Blok (Wonen) heeft onlangs laten weten dat hij in deze kabinetsperiode geen verdere verlaging wil vastleggen.

Drempelverlaging

Vereniging Eigen Huis is blij dat ook DNB nu erkent dat de Nederlandse hypotheekmarges te hoog zijn, door het gebrek aan concurrentie. Rob Mulder, directeur Kennis & Belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis, verwacht van DNB dat zij zich inspant om barrières voor toetreding te slechten. Mulder: 'Dat kan door oplossingen te zoeken voor de drempels die de Autoriteit Consument en Markt (ACM) vorig jaar constateerde. Verder kan DNB buitenlandse geldverstrekkers duidelijk maken dat de verhouding tussen hypotheek en woningwaarde in Nederland tegenwoordig al na vijf jaar is gedaald naar 90 %, vanwege de verplichte aflossing. Tot slot zou het voor mogelijke toetreders goed zijn als de onrust over fiscale ingrepen tot een minimum beperkt blijft.'

Goldman Sachs betreedt Nederlandse hypotheekmarkt
Eigen Huis Rentebarometer

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers