Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

'Huiseigenaar weet te weinig over verzekeringen'

Geplaatst op 23 jun 2015 , bijgewerkt 23 jun 2015, 09:30

Ruim de helft van de hypotheekbezitters weet niet goed welke verzekeringen verplicht zijn bij het afsluiten van een hypotheek.

Dat blijkt uit een onderzoek van Munt Hypotheken onder 1.080 mensen, schreef nu.nl gisteren.

Ruim 21% denkt dat het verplicht is om eenarbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. En 15% denkt dat dit geldt voor een werkloosheidsverzekering. Beide verzekeringen zijn echter niet verplicht bij het afsluiten van een hypotheek.

‘De hypotheekadviseur kan in specifieke situaties wel aanbevelen om zo’n verzekering af te sluiten’, zegt Karin Boog, financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis. ‘Als het risico groot is, maar de klant zo’n verzekering weigert, moet de adviseur in zijn adviesrapport vastleggen waarom de klant de verzekering niet wil. Dit heeft te maken met zijn zorgplicht. Maar zo’n advies is geen verplichting.’

Bijna de helft van de ondervraagde huiseigenaren denkt dat een overlijdensrisicoverzekering niet verplicht is bij het afsluiten van een hypotheek, blijkt uit het onderzoek van Munt Hypotheken. In de praktijk eist het overgrote deel van de geldverstrekkers wél dat de hypotheekklant zo’n verzekering neemt. Zeker bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is het vaak een vereiste.

Een opstalverzekering is verplicht voor iedereen die een hypotheek afsluit. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt gezien als een morele verplichting en feitelijk noodzakelijk. Zo’n verzekering dekt schade bij de buren, als gevolg van bijvoorbeeld overslaande brand of afgewaaide dakpannen. Karin Boog: ‘Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar wel verstandig.’

Meer over verzekeringen
Inkomensrisicoscan

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.