Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

'Groningen moet even veilig zijn als rest Nederland'

Geplaatst op 24 jun 2015 , bijgewerkt 24 jun 2015, 11:10

Leven en wonen in Groningen moet net zo veilig zijn als in de rest van Nederland. Dat concludeert de commissie Meijdam in een advies aan minister Kamp over het omgaan met aardbevingsrisico's.

'Groningers dienen niet aan een hoger of lager risico te worden blootgesteld dan iedere andere inwoner van ons land', aldus de commissie. Het risico dat inwoners lopen op instorting van een woning na een aardbeving mag niet groter zijn dan bijvoorbeeld het risico op instorting na een storm. Daarom moet de geldende veiligheidsnorm in Groningen volgens de commissie dezelfde zijn als elders in het land.

Minder gas

Het rapport werd dinsdag gepubliceerd, tegelijk met het bericht van Kamp dat dit jaar niet meer dan 30 miljard kubieke meter gas uit de Groningse bodem wordt gehaald. Het kabinet heeft dat besloten op basis van advies van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) om de gaswinning 'zo snel als realistisch mogelijk' terug te brengen.

'De veiligheid van de Groningers staat voorop', stelt Kamp in zijn brief aan de Tweede Kamer. 'De gaswinning uit Groningen wordt zo ver als haalbaar is verminderd.'

Huizen kwetsbaarder

Volgens toezichthouder SodM kan het aardbevingsrisico alleen verder omlaag als 'aanmerkelijk' minder dan 33 miljard kubieke meter gas per jaar wordt gewonnen en daarnaast gebouwen worden versterkt. Huizen in Groningen zijn kwetsbaarder dan voorheen gedacht, schrijft SodM. Het centrum van de aardbevingsdreiging is bovendien wat opgeschoven naar de stad Groningen, waar meer mensen wonen.

Het kabinet onderzoekt of de gaswinning verder terug kan door een fundamenteel andere benadering van gaslevering, waarbij meer gas uit het buitenland komt, schrijft Kamp. Het besluit hierover valt eind dit jaar.

Lees meer:
Besluit gaswinning Groningen in 2015 (Kamerbrief, 23 juni 2015)
'Gaskraan Groningen gaat verder dicht' (22 juni 2015)
NAM laks in schadeafhandeling Groningen (16 juni 2015)
Dossier Gasschade Groningen

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers