Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Nederland moet uitstoot CO2 flink terugbrengen

Geplaatst op 24 jun 2015 , bijgewerkt 24 jun 2015, 22:00

De Nederlandse Staat moet ervoor zorgen dat de uitstoot van het broeikasgas CO2 in 2020 ten minste 25 % lager is dan in 1990. Dat heeft de rechter in Den Haag bepaald in een zaak die was aangespannen door klimaatorganisatie Urgenda.

De organisatie meent dat de Nederlandse overheid te weinig doet om de uitstoot te laten dalen.
 
Vereniging Eigen Huis wees vorige maand politiek Den Haag er al op dat de consument hieraan kan bijdragen, mits hij de juiste triggers krijgt. Op dit moment betaalt een eigenwoningbezitter volop voor de verduurzaming via energiebelastingen en –heffingen, maar krijgt hij zelf nauwelijks stimulansen om eraan bij te dragen. Nederland staat inmiddels in de top 3 van de EU als het gaat om milieubelastingen.

De vereniging heeft een eerder gestuurde brief wederom bij Tweede Kamerleden onder de aandacht gebracht. Hierin staat hoe de consument kan helpen.

In de brief wordt gevraagd snel duidelijkheid te verschaffen over de toekomst van de salderingsregeling. Salderen is het verrekenen van teruggeleverde met afgenomen elektriciteit. De vereniging wil een garantie dat eigenwoningbezitters die tot 2020 in zonne-energie investeren 15 jaar kunnen blijven salderen. De 1 gigawatt aan geïnstalleerd zonvermogen in Nederland is namelijk met name te danken is aan het succes van de salderingsregeling.

Ook vraagt Vereniging Eigen Huis om de Stimulering Duurzame Energieproductie+-regeling niet alleen open te stellen voor bedrijven maar ook voor consumenten. Deze regeling is een subsidiepot, waarmee minister Kamp wil zorgen dat 14 % van het Nederlandse energieverbruik uit een duurzame bron komt. Met dit geld kunnen huiseigenaren energiebesparende maatregelen nemen.

Gerelateerde artikelen
Rekenkamer: doelen uit Energieakkoord niet haalbaar (april 2015)
Huiseigenaar moet ook subsidie kunnen aanvragen (mei 2015) 

Meer informatie
Lees de brief aan de Tweede Kamer
Uitleg over de energierekening
Energiebesparende maatregelen financieren
Energiesubsidies


Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers