Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

'Parlementaire enquête gaswinning nodig'

Geplaatst op 25 jun 2015 , bijgewerkt 25 jun 2015, 09:48

De Tweede Kamer moet een parlementaire enquête uitvoeren naar de gaswinning in Groningen. Hiervoor pleiten Jacques Wallage en Jan Kamminga, voorzitters van de Groningse Dialoogtafel - het regionale overlegorgaan van de overheid, de NAM en maatschappelijke organisaties.

Het duo wil dat de Tweede Kamer een onderzoekscommissie instelt met onafhankelijke deskundigen en buitenlandse experts. Wallage en Kamminga raden daarmee de volksvertegenwoordiging af slechts de informatie aangeleverd door het kabinet af te wachten. Anders zouden de Groningers er weinig vertrouwen in hebben dat de landelijke politiek opkomt voor hun belangen.

Dinsdag maakte minister Kamp van Economische Zaken bekend de gaswinning dit jaar terug te schroeven naar 30 miljard kubieke meter. Het kabinet besloot hiertoe na advies van van het Staatstoezicht op de Mijnen. Toch is nog steeds onduidelijk of met deze hoeveelheid de veiligheid van de Groningers is gegarandeerd.

Het probleem is dat vrijwel alle adviseurs en deskundigen een belang hebben bij de Groningse gaswinning. Wallage spreekt van een 'klein wereldje waarin iederen Mijnbouwkunde heeft gestudeerd en bij Shell heeft gewerkt. De Brits-Nederlandse oliemaatschappij is mede-eigenaar van de NAM. Groningen zou hierdoor 'een speelbal van politieke belangen' worden. Wallage noemt dat 'democratisch volstrekt ontoereikend'.  

Gerelateerd nieuwsbericht
'Groningen moet even veilig zijn als de rest van Nederland'

 

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers