Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

'Parlementaire enquête gaswinning nodig'

Geplaatst op 25 jun 2015 , bijgewerkt 25 jun 2015, 09:48

De Tweede Kamer moet een parlementaire enquête uitvoeren naar de gaswinning in Groningen. Hiervoor pleiten Jacques Wallage en Jan Kamminga, voorzitters van de Groningse Dialoogtafel - het regionale overlegorgaan van de overheid, de NAM en maatschappelijke organisaties.

Het duo wil dat de Tweede Kamer een onderzoekscommissie instelt met onafhankelijke deskundigen en buitenlandse experts. Wallage en Kamminga raden daarmee de volksvertegenwoordiging af slechts de informatie aangeleverd door het kabinet af te wachten. Anders zouden de Groningers er weinig vertrouwen in hebben dat de landelijke politiek opkomt voor hun belangen.

Dinsdag maakte minister Kamp van Economische Zaken bekend de gaswinning dit jaar terug te schroeven naar 30 miljard kubieke meter. Het kabinet besloot hiertoe na advies van van het Staatstoezicht op de Mijnen. Toch is nog steeds onduidelijk of met deze hoeveelheid de veiligheid van de Groningers is gegarandeerd.

Het probleem is dat vrijwel alle adviseurs en deskundigen een belang hebben bij de Groningse gaswinning. Wallage spreekt van een 'klein wereldje waarin iederen Mijnbouwkunde heeft gestudeerd en bij Shell heeft gewerkt. De Brits-Nederlandse oliemaatschappij is mede-eigenaar van de NAM. Groningen zou hierdoor 'een speelbal van politieke belangen' worden. Wallage noemt dat 'democratisch volstrekt ontoereikend'.  

Gerelateerd nieuwsbericht
'Groningen moet even veilig zijn als de rest van Nederland'

 

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Zo'n 150.000 huiseigenaren in Groningen hebben schade aan hun huis als gevolg van de gaswinning. Wij laten ze niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.