Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

'Gaskraan moet veel verder dicht'

Geplaatst op 01 jul 2015 , bijgewerkt 01 jul 2015, 09:14

De gaskraan in Groningen moet nog veel verder dicht dan minister Kamp in juni aankondigde. Dat stelt voormalig inspecteur-generaal Jan de Jong van Staatstoezicht op de Mijnen in NRC Handelsblad.

Het kabinet heeft in verband met de aardbevingen besloten de gaswinning in Groningen dit jaar terug te schroeven tot maximaal 30 miljard kubieke meter. De Jong vindt dat de gaswinning omwille van de veiligheid van de Groningers nog veel verder omlaag moet: naar 21 miljard kubieke meter. Volgens de minister zou dat voldoende zijn voor gewone winters.

Voorzorg voorrang

Het voorzorgsprincipe waarvoor de Onderzoeksraad voor Veiligheid in februari pleitte moet voorrang krijgen, stelt De Jong volgens de krant. De stapels onderzoeksrapporten maken het probleem van de gaswinning en de aardbevingen volgens hem alleen maar complexer, terwijl ze geen nieuwe inzichten over veiligheid opleveren.

Zo heeft de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) volgens De Jong nog steeds niet berekend wat de veiligheidsrisico's zijn op andere plekken dan het Groningse Loppersum. 'Je kunt van Groningers niet blijven vragen dat ze risicovolle aardbevingen accepteren en in voortdurende onzekerheid leven over hun veiligheid en de toekomst', aldus De Jong in de krant.

De Tweede Kamer debatteert vandaag over het gasbesluit van minister Kamp.

Meer informatie
'Groningen moet even veilig zijn als rest Nederland' (juni 2015)
Dossier Gasschade Groningen

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers