Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Eneco breekt met Energieakkoord

Geplaatst op 01 jul 2015 , bijgewerkt 01 jul 2015, 22:00

Energiemaatschappij Eneco schrapt de komende drie jaar € 400 miljoen aan investeringen in duurzame energieprojecten. Dat heeft bestuursvoorzitter Jeroen de Haas woensdag bekend gemaakt.

Hiermee breekt het bedrijf met het Energieakkoord. De investeringsstop is de consequentie nu Eneco en Delta zich moeten splitsen in een netwerktak en de energieleverancier. 

Het energiebedrijf voert al jaren oppositie tegen deze splitsingswet uit 2006, ingesteld om de marktwerking te bevorderen. Door de splitsing dalen volgens Eneco de potentiële winsten van energiebedrijven, waardoor geld lenen voor hen veel duurder wordt. Afgelopen vrijdag besloot de Hoge Raad dat Eneco gesplitst mag worden en minister Kamp wil dat besluit uitvoeren.

In 2008 splitsten Nuon en Essent hun netwerken al wel af. Voor die bedrijven ligt het volgens De Haas anders. Doordat zij onderdeel zijn van grote buitenlandse energiebedrijven, hoeven ze hun netwerk niet zo rigoureus te splitsen. In hun thuislanden Duitsland, Zweden, Engeland en Frankrijk is de wet namelijk niet veranderd.

In het Energieakkoord werden twee jaar geleden afspraken gemaakt over vermindering van de CO2-uitstoot en over energiebesparing. Volgens het akkoord moet in 2020 16 % van de energie in Nederland duurzaam worden geproduceerd.

Gerelateerde nieuwsberichten
Rekenkamer: doelen uit Energieakkoord niet haalbaar (april 2015)
Energiedebat volgens SER niet gebaseerd op feiten (februari 2015)

Meer informatie 
Lees meer over het Energieakkoord

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers