Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

WOZ-waarde in bevingsgebied moet omlaag

Geplaatst op 03 jul 2015 , bijgewerkt 03 jul 2015, 09:48

De WOZ-waarde van woningen in het Groningse aardbevingsgebied moet 10 % omlaag. Dit oordeelde de rechtbank Noord-Nederland in een zaak aangespannen door drie huiseigenaren in de gemeente Eemsmond.

Volgens de rechter zijn de woningen feitelijk dus 10 % minder waard geworden. Dit percentage komt voort uit een schatting van de rechtbank, die voor het eerst rekening hield met de imagoschade aan het woonklimaat in het gaswinningsgebied. Ook verkeren woningbezitters in onzekerheid of de kosten voor het aardbevingsbestendig maken van hun woning worden vergoed.

Bovenop de geschatte waardedaling van 10 % komt volgens de rechter nog een bedrag van € 2.500. Dit ziet de rechtbank als 'rompslompschade' waarmee de betreffende huiseigenaren te maken krijgen.

Als de WOZ-waarde in het gaswinningsgebied inderdaad daalt, dan nemen ook de belastinginkomsten van de gemeenten in de regio af. De gemeente Eemsmond kondigde al aan met de NAM te gaan praten over een compensatieregeling.

Meer informatie
'Gaskraan moet veel verder dicht'
Dossier gasschade Groningen

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers