Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

‘Oude wetten frustreren duurzame oplossingen’

Geplaatst op 05 jul 2015 , bijgewerkt 05 jul 2015, 22:00

Verouderde wetten frustreren de oplossingen voor duurzame energie in grote steden. Dat schrijft Marijn Bosman, gemeenteraadslid voor D66 in Amsterdam, in de Volkskrant van maandag.

Zij stelt dat het Rijk steden snel veel meer ruimte moet geven om vaart te maken met duurzame energie. Gemeenten roepen al langer om meer ambitie, omdat duurzame oplossingen per definitie decentraal zijn. Bijvoorbeeld op een dak of in een huis, in een straat of in een woonblok. Alleen zit de wetgeving voor energie en afvalverwerking nog vast in oude centralistische systemen uit de vorige eeuw.

Vereniging Eigen Huis pleit ook al langere tijd voor meer vrijheden om duurzame oplossingen mogelijk te maken. ‘Niet iedereen heeft bijvoorbeeld een geschikt dak voor zonnepanelen, waarom zou je die panelen niet op het dak van de winkel op de hoek mogen leggen?’, aldus Claudia Umlauf, beleidsadviseur Energie bij de vereniging. Dan draag je volgens haar toch ook bij aan de verduurzaming. ‘Maar particulieren die geen geschikt dak hebben, kunnen door de huidige wet- en regelgeving niet salderen en worden daarmee niet gestimuleerd om dit soort maatregelen te treffen.'

Gerelateerde artikelen
VEH: Huiseigenaar moet ook subsidie kunnen aanvragen (mei 2015)
VEH maakt zich zorgen over salderingsregels (april 2015)

Meer informatie
Uitleg over salderen

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers