Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

AFM wil bedrijven bij naam noemen

Geplaatst op 06 jul 2015 , bijgewerkt 06 jul 2015, 10:00

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) wil meer bevoegdheden om het publiek te kunnen waarschuwen tegen slecht presterende financiële ondernemingen. Minister Dijsselbloem (Financiën) stelt zich in een eerste reactie welwillend op.

De minister stuurde afgelopen donderdag de wetgevingsbrieven van de AFM en De Nederlandsche Bank (DNB) naar de Tweede Kamer. In die jaarlijkse brieven staan wensen van de toezichthouders.

De AFM wil meer kunnen doen aan 'naming, faming and shaming'. Nu kan de toezichthouder consumenten bijvoorbeeld niet goed waarschuwen voor een bank, verzekeraar of andere financiële dienstverlener die zich niet houdt aan de Wet op het financieel toezicht (Wft). Ook in onderzoeksrapporten noemt de AFM nu geen bedrijven bij naam. Dit vloeit voort uit hun huidige geheimhoudingsplicht.

Openbaar

In de toekomst wil de AFM het publiek kunnen waarschuwen tegen een bepaalde dienstverlener, als er een redelijk vermoeden van een overtreding is. De AFM wil ook bedrijven die het juist prima doen bij naam kunnen noemen, als positief voorbeeld.

'Wij vinden dat de AFM zo veel mogelijk bevoegdheden moet krijgen om, na zorgvuldig onderzoek, de bevindingen openbaar te maken', zegt Rob Mulder, directeur Kennis & Belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis. 'Niet in de laatste plaats omdat dit preventief werkt. Financiële instellingen willen niet negatief in het nieuws komen. Ze zullen klanten netter behandelen, als ze weten dat de toezichthouder hen publicitair kan aanpakken.'

Meer informatie
Bericht AFM (met in bijlage: brief AFM en reactie minister)

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers