Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

AFM wil bedrijven bij naam noemen

Geplaatst op 06 jul 2015 , bijgewerkt 06 jul 2015, 10:00

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) wil meer bevoegdheden om het publiek te kunnen waarschuwen tegen slecht presterende financiële ondernemingen. Minister Dijsselbloem (Financiën) stelt zich in een eerste reactie welwillend op.

De minister stuurde afgelopen donderdag de wetgevingsbrieven van de AFM en De Nederlandsche Bank (DNB) naar de Tweede Kamer. In die jaarlijkse brieven staan wensen van de toezichthouders.

De AFM wil meer kunnen doen aan 'naming, faming and shaming'. Nu kan de toezichthouder consumenten bijvoorbeeld niet goed waarschuwen voor een bank, verzekeraar of andere financiële dienstverlener die zich niet houdt aan de Wet op het financieel toezicht (Wft). Ook in onderzoeksrapporten noemt de AFM nu geen bedrijven bij naam. Dit vloeit voort uit hun huidige geheimhoudingsplicht.

Openbaar

In de toekomst wil de AFM het publiek kunnen waarschuwen tegen een bepaalde dienstverlener, als er een redelijk vermoeden van een overtreding is. De AFM wil ook bedrijven die het juist prima doen bij naam kunnen noemen, als positief voorbeeld.

'Wij vinden dat de AFM zo veel mogelijk bevoegdheden moet krijgen om, na zorgvuldig onderzoek, de bevindingen openbaar te maken', zegt Rob Mulder, directeur Kennis & Belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis. 'Niet in de laatste plaats omdat dit preventief werkt. Financiële instellingen willen niet negatief in het nieuws komen. Ze zullen klanten netter behandelen, als ze weten dat de toezichthouder hen publicitair kan aanpakken.'

Meer informatie
Bericht AFM (met in bijlage: brief AFM en reactie minister)

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.