Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

CBS: huishoudens dieper in het rood

Geplaatst op 08 jul 2015 , bijgewerkt 08 jul 2015, 09:37

Nederlandse huishoudens stonden eind maart gezamenlijk voor ruim € 742 miljard in het rood. Dat is zo'n € 2 miljard meer dan een kwartaal eerder, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Reden voor de toegenomen huishoudelijke schulden is met name de aantrekkende woningmarkt en de daarmee stijgende hypotheekschuld. Starters financieren een woning doorgaans met een hypotheek, terwijl verkopers deze vaak al deels hebben afgelost. Per saldo neemt de totale hypotheekschuld dan toe.

Woningfinancieringen vormen met € 651 miljard de hoofdmoot van de huishoudelijke schulden. De totale hypotheekschuld nam jarenlang toe, tot de uitbraak van de crisis in het najaar van 2008. Veel huizen kwamen 'onder water' te staan, waardoor de hypotheek uitsteeg boven de actuele woningwaarde.

Mede door de lage spaarrente en de tijdelijk verhoogde schenkingsvrijstelling, losten veel woningbezitters daarom extra af op hun hypotheek. Deze tendens was vooral zichtbaar tussen september 2012 en medio 2014. Sindsdien daalt de hypotheekschuld aanmerkelijk langzamer.

Meer informatie
Lees meer over aflossen

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Zo'n 150.000 huiseigenaren in Groningen hebben schade aan hun huis als gevolg van de gaswinning. Wij laten ze niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.