Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

CBS: huishoudens dieper in het rood

Geplaatst op 08 jul 2015 , bijgewerkt 08 jul 2015, 09:37

Nederlandse huishoudens stonden eind maart gezamenlijk voor ruim € 742 miljard in het rood. Dat is zo'n € 2 miljard meer dan een kwartaal eerder, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Reden voor de toegenomen huishoudelijke schulden is met name de aantrekkende woningmarkt en de daarmee stijgende hypotheekschuld. Starters financieren een woning doorgaans met een hypotheek, terwijl verkopers deze vaak al deels hebben afgelost. Per saldo neemt de totale hypotheekschuld dan toe.

Woningfinancieringen vormen met € 651 miljard de hoofdmoot van de huishoudelijke schulden. De totale hypotheekschuld nam jarenlang toe, tot de uitbraak van de crisis in het najaar van 2008. Veel huizen kwamen 'onder water' te staan, waardoor de hypotheek uitsteeg boven de actuele woningwaarde.

Mede door de lage spaarrente en de tijdelijk verhoogde schenkingsvrijstelling, losten veel woningbezitters daarom extra af op hun hypotheek. Deze tendens was vooral zichtbaar tussen september 2012 en medio 2014. Sindsdien daalt de hypotheekschuld aanmerkelijk langzamer.

Meer informatie
Lees meer over aflossen

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers