Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

NVM: herstel woningmarkt houdt aan

Geplaatst op 09 jul 2015 , bijgewerkt 09 jul 2015, 09:26

Ook in het tweede kwartaal van dit jaar nam de woningverkoop toe, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Het herstel van de markt drong ditmaal ook tot buiten de grote steden door.

De afgelopen drie maanden verkochten NVM-makelaars 37.145 woningen op een geschat totaal van zo'n 50.000. Dit is een toename van 27,6% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Opvallend is dat het herstel ook buiten de grote steden merkbaar is. Al acht kwartalen op rij stijgt de woningverkoop, maar de zwarte cijfers waren vooral voorbehouden aan populaire steden als Utrecht en Amsterdam. Inmiddels doet het woningmarktherstel in de landelijke gebieden volgens de NVM nauwelijks meer onder voor de steden. Zo nam in de Overijsselse regio Hardenberg en in West-Friesland in een jaar tijd de verkoop met de helft toe.

Doorstroming verbeterd

Alle woningtypen verkochten in het afgelopen kwartaal beter. Vooral duurdere woningtypen zoals twee-onder-een-kappers en vrijstaande woningen waren met een verkoopstijging van 28% duidelijk meer in trek bij de koper. Volgens de NVM duidt dit op een betere doorstroming op de woningmarkt.

Mede door de toegenomen populariteit van het duurdere segment, steeg de prijs van een gemiddelde koopwoning naar € 224.000 - een toename van 2,6% vergeleken met een kwartaal eerder. Dat is bijna 12% minder dan voor de crisis, maar 8% meer sinds het dieptepunt ervan.

Verkochte woningen stonden gemiddeld een kleine vier maanden op de markt. Dat is ongeveer even lang als in de achterliggende drie kwartalen. Tussenwoningen zijn sinds 2010 het snelst verkopende woningtype. Daaraan is in het afgelopen kwartaal met een gemiddelde verkooptijd van 71 dagen niets veranderd. Voor een appartement duurt het gemiddeld 103 dagen voordat een nieuwe eigenaar zich aandient. Vrijstaande woningen kennen traditioneel gezien de langste verkooptijd. Deze kwam het vorige kwartaal uit op 224 dagen.

Verwachtingen

Ondanks de scherpere financieringsnormen voor huizenkopers, is de NVM optimistisch over het komende kwartaal. De grootste makelaarsclub voorziet de komende drie maanden een verkoopstijging van 10% tot 20% ten opzichte van het derde kwartaal van 2014 met prijsstijgingen van 4% tot 5%. 

Of de verwachtingen van de NVM uitkomen, is volgens woningmarktspecialist Bob Maas van Vereniging Eigen Huis nog afwachten. 'Het aanhoudende herstel is vooral te danken aan de historisch lage hypotheekrente. Daarbij blijft het consumentenvertrouwen in de woningmarkt op een relatief hoog niveau, zo blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator.'

Maas sluit niet uit dat de toegenomen woningverkoop mede te danken is aan kopers de afgelopen maanden de strengere leennormen per 1 juli voor wilden zijn. Sinds deze maand is daarnaast de kostengrens van de Nationale Hypotheek Garantie verlaagd naar € 245.000. Ook is het lage btw-tarief op de loonkosten bij verbouwingen en renovaties weer verhoogd naar 21%.

'Verder herstel moet niet worden gesmoord door nieuwe maatregelen die de financieringsmogelijkheden van kopers onnodig beperken', waarschuwt Maas. 'Veilig en verantwoord lenen staat natuurlijk voorop, maar we moeten niet doorschieten. Als de leennormen verder worden aangescherpt en de hypotheekrente structureel stijgt, dan heeft dat niet alleen gevolgen voor de woningmarkt, maar voor de gehele economie.'

Meer informatie
Bekijk de Eigen Huis Marktindicator
Vragen en antwoorden over de woningmarkt

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers