Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

WOZ-waarde vanaf oktober 2016 openbaar

Geplaatst op 09 jul 2015 , bijgewerkt 09 jul 2015, 11:46

De WOZ-waarde van woningen wordt waarschijnlijk per 1 oktober 2016 openbaar. Staatssecretaris Wiebes (Financiën) en minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) nemen hier waarschijnlijk pas na deze zomer een definitief besluit over.

Als de WOZ-waarde volledig openbaar is, kunnen burgers via internet de WOZ-waarde van woningen vergelijken met zelfgekozen vergelijkbare panden in een bepaalde buurt. Dat is van belang bij vaststelling van een koop- of verkoopprijs, maar ook om te kijken of de eigen WOZ-waarde correct is vastgesteld. Die waarde heeft invloed op bijvoorbeeld de onroerende zaakbelasting.

De openbaarmaking van WOZ-waarden is de afgelopen twee jaar al enkele malen uitgesteld. De reden daarvoor was dat onvoldoende gemeenten tijdig een aansluiting konden realiseren op het onderliggende informatiesysteem.

Momenteel kan een huiseigenaar alleen enkele WOZ-waardes van vergelijkbare woningen opvragen als hij in bezwaar gaat tegen zijn eigen WOZ-waarde. En het kan nog niet online.

Meer over de WOZ

Actuele onderwerpen

Vereniging Eigen Huis in de media