Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Eneco en energiecoöperatie in hoger beroep

Geplaatst op 16 jul 2015 , bijgewerkt 16 jul 2015, 09:56

Energieleverancier Eneco en de lokale energiecoöperatie LochemEnergie gaan in hoger beroep tegen een uitspraak van de rechtbank in Den Haag. Die oordeelde in juni dat consumenten energiebelasting moeten betalen over de stroom die zij met zonnepanelen op andermans dak opwekken.

Eneco en LochemEnergie vinden dat met deze uitspraak ongelijkheid wordt gecreëerd. Huishoudens met een geschikt dak voor zonnepanelen hoeven geen belasting te betalen over de stroom die zij zelf opwekken. Huiseigenaren die elders zonnestroom opwekken, bijvoorbeeld omdat hun dak niet geschikt is, moeten dit wel. 

Paul Stolte van LochemEnergie: 'Waarom moet je als eigenaar of huurder van zonnepanelen op andermans dak wel belasting betalen en hoef je dat als eigenaar van zonnepanelen op je eigen dak niet? Die vraag willen we graag heel scherp beantwoord krijgen.'

Vorige maand stonden het energiebedrijf, de coöperatie en de Belastingdienst voor de rechter. De energiepartijen zeiden toen dat de Belastingdienst burgers die geen dak hebben, maar wel zonnepanelen willen, op een achterstand zet.

Wat vindt Vereniging Eigen Huis?

'Vereniging Eigen Huis pleit er al langere tijd voor dat iedereen met zonnepanelen moet kunnen salderen. Ook als de zonnepanelen niet op eigen dak liggen. Wij zien daarom de uitkomst van het hoger beroep met veel belangstelling tegemoet,' zegt Sophie Welschen, jurist bij Vereniging Eigen Huis.

Meer informatie
Zelf zonnestroom opwekken met 123 zonne-energie van Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers