Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

NAM pleit voor fonds 'eigen gebrek' Groningen

Geplaatst op 16 jul 2015 , bijgewerkt 16 jul 2015, 09:58

Er moet een fonds komen voor het herstel van eigen gebreken van woningen in het Groningse aardbevingsgebied. Daarvoor pleit de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM).

Een woordvoerder van de NAM bevestigt berichtgeving daarover in Dagblad van het Noorden. 'We zien in de praktijk dat een fonds kan helpen om tot oplossingen te komen met eigenaren van woningen die in slechte staat van onderhoud zijn', aldus de woordvoerder.

Complexe schades

De NAM brengt het onderwerp ter sprake naar aanleiding van de behandeling van complexe schadegevallen. Het bedrijf stelt op zeven struikelblokken te zijn gestuit, die het moeilijk maken om tot een oplossing te komen. In bijna de helft van de gevallen gaat het om sterk verouderde schuren. Sommige woningen zijn in 'zeer slechte bouwkundige staat', en ook is het komen tot een oplossing lastig in het geval van monumenten of schades met meerdere oorzaken.

Eenvoudige aardbevingsschades worden snel afgehandeld, maar bewoners met complexere schades moeten tot hun frustratie vaak lang wachten. Er staan momenteel nog 94 complexe schadegevallen open, die de NAM voor het einde van dit jaar moet afhandelen.

Volgens de NAM is in een bestuurlijk akkoord tussen het Rijk, de provincie Groningen en gemeenten al vastgelegd dat er een fonds moet komen. De NAM heeft daarvoor geld beschikbaar. Het is nu aan Nationaal Coördinator Hans Alders er een voorstel over te doen, stelt de woordvoerder.

Meer informatie:
Dossier Gasschade Groningen

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers