Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

AFM kan boetes opleggen in woekerpolisaffaire

Geplaatst op 21 jul 2015 , bijgewerkt 21 jul 2015, 10:58

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) kan verzekeraars die hun klanten onvoldoende informeren over hun woekerpolis beboeten, zo meldt het Staatsblad. Afgelopen voorjaar kondigde minister Dijsselbloem al aan de maatregel te willen invoeren.

'Verzekeraars moeten de klant helpen een weloverwogen keuze te maken voor de toekomst van de beleggingsverzekering, zoals stopzetting, wijziging of voortzetting ervan', zo is te lezen in het Staatsblad. Ook worden verzekeraars verplicht duidelijkheid te geven over de nazorg voor klanten met een woekerpolis en wat dat heeft opgeleverd. Verzekeraars die niet aan deze verplichtingen voldoen, hangt nu een boete van de AFM boven het hoofd.

'Overbodig en onvoldoende'

De Raad van State acht de nieuwe wet overbodig. Volgens het adviesorgaan hebben de verzekeraars die woekerpolissen aanboden inmiddels hun leven gebeterd. Dit zou onder meer blijken uit een AFM-rapport uit maart dit jaar. Bovendien zou in de Wet of het financieel toezicht (Wft) de zorgplicht van verzekeraars afdoende zijn omschreven.

'Het is goed dat de AFM de macht krijgt nalatige verzekeraars te beboeten', zegt Rob Mulder, directeur van Vereniging Eigen Huis. 'Maar dat is nog niet voldoende. Als deze beleggingsverzekeringen aantoonbaar voor verbetering vatbaar zijn, dan moeten verzekeraars deze verbeteringen meteen en zelfstandig doorvoeren. Denk aan een goedkopere overlijdensrisicoverzekering of goedkoper beleggingsproduct.'

Meer informatie
Dossier woekerpolissen

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Zo'n 150.000 huiseigenaren in Groningen hebben schade aan hun huis als gevolg van de gaswinning. Wij laten ze niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.