Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Overwinsten op hypotheekrente gedaald

Geplaatst op 23 jul 2015 , bijgewerkt 23 jul 2015, 08:38

De gemiddelde overwinst die banken boeken op de hypotheekrente, daalde dit voorjaar van 0,78% naar 0,51%. Dit blijkt uit de Eigen Huis Rentebarometer, samengesteld door de Universiteit van Amsterdam.  

Bij de meest gangbare rentevaste periode (tien jaar) daalde de extra winstmarge van 0,80% in april naar 0,49% in mei. Bij de rentevaste periodes van langer dan tien jaar nam de rentemarge af van 1,02% in april naar 0,63% in mei. Uit cijfers van het Hypotheken Data Netwerk blijkt dat 90% van de hypotheekaanvragers kiest voor een rentevaste periode van tien jaar of langer.

Ondanks de gedaalde overwinsten betalen huiseigenaren nog steeds te veel voor hun hypotheek. Zo is een huiseigenaar bij het afsluiten of herzien van een hypotheek van € 200.000 gemiddeld elke maand nog € 85 bruto extra kwijt door de overwinsten van banken op de hypotheekrente.

Meer druk en concurrentie

Vereniging Eigen Huis ziet twee redenen voor de gedaalde overwinsten. Zo nam de concurrentie op de hypotheekmarkt toe. De drie grootste banken Rabobank, ABN AMRO en ING verliezen de laatste jaren marktaandeel aan verzekeraars en pensioenfondsen. Deze zijn in tegenstelling tot de grootbanken minder afhankelijk van de gestegen tarieven op de kapitaalmarkt en hoeven die dan ook niet door te rekenen in de hypotheekrente.

Door de winstmarges te verkleinen, kunnen banken ook bij de huidige stijgende tarieven op de kapitaalmarkt hun rente beperkt laten stijgen. Dit zou onrust op de markt moeten beperken. Anders leidt dit tot extra druk bij de toch al zwaar belaste acceptatie- en beheerafdelingen van de banken. Op die afdelingen was het de afgelopen maanden een drukte van belang, vanwege de aangescherpte leennormen per 1 juli. Daarnaast willen veel consumenten profiteren van de historisch lage hypotheekrente door hun woningfinanciering over te sluiten.  

Meer informatie
Bekijk de Eigen Huis Rentebarometer

Gerelateerd nieuwsbericht
Banken boeken € 6 miljard overwinst op hypotheken (december 2014) 

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers