Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Advocaat Spong staat Groningers bij

Geplaatst op 27 jul 2015 , bijgewerkt 27 jul 2015, 08:47

Advocaat Gerard Spong staat de Groninger Bodem Beweging (GBB) bij in haar strijd tegen de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Dat meldt de GBB op haar website.

De beweging komt op voor de belangen van Groningers die schade hebben als gevolg van gaswinning door de NAM. Spong gaat voor de GBB onderzoeken of de NAM voor die schade strafrechtelijk vervolgd kan worden.

'Dat lijkt op het eerste gezicht het geval', zegt Spong in Trouw. 'De Groningers worden getroffen door bevingen, hun huizen  gaan stuk, hun gezondheid lijdt eronder. Dat is te vertalen naar strafbare feiten. De staat is verplicht ervoor te zorgen dat mensen niet worden blootgesteld aan inhumane omstandigheden.'

Onderzoeksraad

Een eerdere poging de NAM strafrechtelijk te vervolgen mislukte. Spong ziet volgens Trouw onder andere in het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de situatie in Groningen aanleiding voor een nieuwe poging.

De Onderzoeksraad wast in haar rapport van februari de bij gaswinning betrokken partijen flink de oren. Met de veiligheid van de inwoners is volgens de raad tot 2013 niet zorgvuldig omgegaan.

Voor de GBB is het belangrijk dat de Groningers duidelijkheid krijgen. 'Met aangiftes wordt helemaal niets gedaan', aldus secretaris Dick Kleijer in het Dagblad van het Noorden. 'We willen weten wat er juridisch kan.' De GBB wil met Spong desnoods naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.

Lees meer:
Onderzoeksraad: erken onzorgvuldigheid bij gaswinning (18 februari 2015)
Dossier Gasschade Groningen

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiĆ«le gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.